fredag 24 juli 2009

Rosenbergs beprövade erfarenhet

Göran Rosenberg skriver i en debattartikel i DN att jakten på det evidensbaserade har gått för långt. Han resonerar att eftersom allt inte kan bevisas vetenskapligt, så ska man tillåta kvacksalvare som vill tjäna pengar på att sälja verkningslösa preparat och dravel till sjuka människor. Han tar fram homeopatin som exempel och att det kan komma att förbjudas. Jag kan lugna Rosenberg om att det inte kommer att förbjudas. Eftersom homeopatisk medicin består av vatten och sockerpiller kan de inte förbjudas. Vad som däremot kan förbjudas är att sälja det med påstående om att det botar något.

Antroposoferna har alldeles för länge tillåtits (på dispens nu senast av Göran Hägglund) att sälja ruskat vatten som cancermedicin. Göran Rosenberg tycker att man ska få fortsätta med det, därför att det finns en viss placeboeffekt. Placeboeffekt uppnår man hos alla som kvacksalvare lyckas lura.

Rosenberg säger att: "..vilket betyder att verksamheter där sådana samband (evidensbaserade) inte kan fastställas riskerar att dömas ut som onödiga, oseriösa, rent av farliga, i alla händelser ineffektiva och därmed oekonomiska."

Ja, är det inte det vi vill ha? Effektiva, säkra, nödvändiga och ekonomiska mediciner och behandlingar. Det är åtminstone till det jag vill att mina skattepengar ska gå till, inte till kvackare.

Att beskriva vetenskap som "konst" och hävda (helt korrekt) att vetenskapen inte har svaren på alla svåra frågor, leder inte med nödvändighet till att man därför kan ta till enkla och obevisade svar (som religösa svar, anekdotisk information och ren kvacksalveri). Man får nästan intrycket av att Göran Rosenberg vill minska betydelsen av den vetenskapliga metoden och på så sätt i nästa steg jämställa tro med vetenskap, för att sedan återgå till debatten med Humanisterna om guds existens.

Ett råd till dig Göran är att du nästa gång du blir sjuk, åk då inte till ett sjukhus. Där är ju ändå bara en massa evidensbaserad medicin. Drick lite ruskat vatten eller varför inte köpa en spikmatta. Så slipper du belasta en redan tyngd svensk sjukvård. Eller är det möjligen så att din beprövade erfarenhet säger dig att den mest effektiva och säkra vården får man på ett riktigt sjukhus.

Tidigare inlägg: Antroposofi, Homeopati, Spikmattor, Kvacksalveri,
Andra bloggar och artiklar: 1, 2, 3, 4, 5, Expr, TED.com

Inga kommentarer: