måndag 20 juli 2009

Var tredje får cancer

Flera kvällstidningar rapporterar att Patrick Swayze nu mår bra. Deras diagnos tycks enbart vara baserad på några Paparazzi-bilder. Att när man väl sätter ut cellgifts och strålbehandling, så kommer hårväxten tillbaka, smaken tillbaka och aptiten och man ser friskare ut. Men samtidigt så innebär det också att cancern växer, och det kan dröja innan den ger något avtryck i utseendet. Patrick Swayze har en av de dödligaste cancerformerna.

Artiklar: KvP, F&F

Adam Yauch från gruppen Beastie Boys har fått cancer i spottkörteln. Även om han själv säger att den är både behandlingsbar och inte kommer att påverka hans röst, så känns det ändå extra grymt att en sångare just får cancer i strupen.

Artiklar: GP,

Sommar och solbadande. En liten fläck på huden kan väl inte göra så mycket. Och skulle den dyka upp så är det väl bara att skära bort den. Malignt melanom är en dödlig form av cancer. Det som ser ut som en liten ytlig fläck kan ha långa tentakler in i kroppen. Tentakler som dödar. Sola förnuftigt. Använd solskyddsfaktor. Och kontrollera dina fläckar ofta och regelbundet.

Artiklar: AB, AB2,

Fotbollsstjärnan John Hartson 34, tvingades operera hjärnan akut på i förra veckan. Han har testikelcancer. Att en en testikelcancer kan sprida sig till hjärnan är inte så konstig. Oftast tar cancercellerna vägen via ryggraden och ryggradsvätskan upp till hjärnan.

Artiklar: AB3, AB4, Expr1, Expr2, DN1,


Var tredje person kommer någon gång under sitt liv att få cancer. Många kommer att överleva. Hjälp till att se till så att de yngsta får största möjliga chans till att överleva. Ge till Barncancerfonden.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att Patrick precis som du säger har slutat med behandlingen..
Och de som ligger för döden kan plötsligt bli jättepigga och så dör de inom en vecka...
För det är som att livet vill att man gör klart det sista och då måste man vara pigg.. och sen går det fort..

För jag vet ingen som har överlevt bukspottkörtelcancer...

Kram Pys