lördag 25 juli 2009

Ett barns rätt - Primum non nocere

Vi tycker det är självklart att inte göra illa ett barn. Ändå kan regeringen införa en lag som tillåter att i princip vem som helst kan gå in med en kniv på en 2 månaders pojke och skära i hans kön. Och det är helt ok? Från en genusperspektiv borde vi väl också då införa rätten till kvinnlig omskärelse. Något för FI att kämpa för.

Att en läkare utför det medicinskt onödiga ingreppet är varken något som är helt ofarligt eller ens accepterat som alternativ. Vissa religioner kräver att det är också ett rituellt ingrepp som görs av en särskild person.
Nej, självklart är det helt förkastligt att ritualer ska tillåtas under någon sorts missriktad välvilja i religionsfrihetens och mångkulturens namn.

Regelverket säger dessutom att om barnet är över 2 månader ska ingreppet göras av läkare. Alltså bebisar behöver man inte vara så noga med. Är det för att de inte kan säga ifrån eller stämma sina föräldrar, för att de inget minns?

Att svenska barn automatiskt blir medlemmar i svenska kyrkan vid dop är också ett övergrepp (art.14 i FNs barnkonvention). Svenska kyrkan är väl den organisation som har flest medlemmar som inte själva gått med på att bli medlemmar. Det är ganska lätt då att bli en stor organisation trots att så få är aktiva. En organisation som drar in 15 miljarder i medlemsavgift varje år.

För ett tag sedan införde man dessutom rätten till Halal-slakt, en form av slakt (skäktning) där kravet på bedövning av djuret är undantaget av religiösa skäl. Djurplågeri och övergrepp på barn är tillåtet bara det sker i ett religiöst sammanhang.

Om man av religiösa skäl finner det så viktigt med smärtsamma kroppsmodifieringar,kan man säkerligen vänta tills personen blivit 18 år och själv kan ta ställning till dels om man vill vara del av den religionen och dessutom om man vill underkasta sig dess riter.

Själv tänkte jag bilda en liten religiös sekt vars främsta rit är att med en stor gummiklubba banka vissa politiker i huvudet. Självfallet förväntar jag mig ett undantag i brottsbalken som gör denna religiösa rit helt laglig.

Bloggar: 1, 2, 3, 4,

5 kommentarer:

Camilla sa...

Synd att vi inte kan välja våra föräldrar, då skulle ingen behöva vara religiös:-) Jag har lite konstig humor och tycker om att dra allt till sin yttersta spets. Så här kommer två länkar som jag har hittat, bara för din skull:-)

http://dsmweb.sjv.se/Steria/templates/Page.aspx?id=3653

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2859500

David sa...

Å tack!
:-)
/D

Fröken Sverige sa...

Självklart ska man INTE stympa små barn utan medicinska skäl i ett modernt samhälle!

Här finns lite bilder av stympningar av småpojkar. Varning dock för mycket starka bilder!!!

http://www.infocirc.org/fourn.htm

http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/2009/07/manga-lakare-vagrar-utfora.html

Mvh

/FS

Anonym sa...

Bra att du uppmärksammar frågan! Fler börjar protestera mot detta, inte en dag för tidigt.

Det finns ett nätverk som heter SNOP - Säg Nej till Omskärelse av Pojkar som verkar för att lagen om könsstympning av flickor ska göras könsneutral.

Vi finns som Cause/Klubb på Facebook samt HBT-communityt Cruiser. En hemsida kommer längre fram.

Vi ses IRL med jämna mellanrum i Stockholm för att jobba med denna fråga och vi består av män och kvinnor med olika kulturella, religiösa och politiska hemvister.

Om du vill kontakta oss för att veta mer eller boka en föreläsning så kan du nå oss på denna adress:

snop.info@gmail.com

Vi huserar tills vidare på denna blog:

http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/

Allt gott, Urban/SNOP

Anonym sa...

Pröva tanken att byta ut ordet "pojke" i samtliga DN:s artiklar mot "flicka". I likhet med argumentationen kring manlig omskärelse, skulle man på samma sätt kunna hävda att "en liten faraonisk omskärelse på en flicka inte har så stora konsekvenser och är vikigt för hennes tillhörighet i den egna kulturen. Man skär ju bara bort lite av blydläpparna som sedan sys ihop. Det påverkar väl inte sexlivet och klipps lätt upp när kvinnan föder barn. Det är därför bra att samhället erbjuder profesionellt genomförd kvinnlig könsstympning". Otroligt att Sveriges regering år 2009 uppmuntrar övergrepp och mansdiskriminering.