fredag 31 juli 2009

Deja Vu - På sätt och vis

På 90-talet reste jag ofta till England. En gång råkade jag hamna i Business Class och på raden framför Ingvar Kamprad. Den första tanken var förstås att den där Kamprad och hans "snålhet som affärskoncept" var nog bara båg, tills jag insåg att han säkerligen köpt en ekonomiklassbiljett och uppgraderats. Det fanns nog flera skäl till det. Ett av dem var att i British Airways egen tidning, vars namn jag nu inte kommer ihåg, fanns en lång artikel om just Ingvar Kamprad. Så att sitta framför honom och samtidigt läsa en artikel om honom kändes lite märkligt.

Idag på tåget, så såg jag Stefan Einhorn (överläkare på Radiumhemmet och linslus). Han satt några rader bort (om det nu var han, det kan ju ha varit Lasse Berghagen, men jag tror inte det). Jag har läst flera av hans böcker och tycker han har rätt bra idéer, utom möjligen att han som vetenskapsman även anser sig vara agnostiker.

I Dagens Industri - Weekend, ja, tidningen heter faktiskt så (Svengelska i slarvigt tal går väl an, men när man blandar språken, och dessutom helt i onödan. Jag undrar om det står "Sale" i skyltfönstren i Vistträsk - jag måste komma ihåg och fråga brorsan någon gång) fanns en artikel om Einhorns nya bok som kommer ut om några veckor. Den handlar om vishet.

Intressant att man talar om "en vis man" men säger "en klok gumma". Förmodligen är det för att skilja gumman från alla andra kvinnor som ju inte är riktigt kloka, hmm.. Men i alla fall, är inte den viktigaste egenskapen hos en vis man, insikten att han vet så lite av det som finns att veta. Och att hans kunskaper inte nödvändigtvis är rätt. Så, om man vill ha ett säkert svar, så är det nog inte till en vis man man ska vända sig, utan till en helt vanlig messerschmitt, som ju alltid är helt övertygad om att han/hon har rätt.

4 kommentarer:

Camilla sa...

Jag måste vara riktigt klok för jag är en gumma. Varför skulle en del män annars säga "Men lilla gumman"? ;-)/Camilla

Anonym sa...

Camilla har helt rätt.. sen vill de gärna banka in det i skallen på en också.. :-)

Kram Pysan

Mib sa...

Haha. Kul inlägg med roliga kommentarer från er andra två.
Hörrni när jag nu ändå är här. Jag kollar ju här ibland för att min dotter har Neuropati och när jag googlade bloggar på det ordet så hamnade jag här och tycker väldigt mycket om den här bloggen måste jag säga, men i alla fall: är det någon som vet om det finns någon intressant och vanligtfolkvänlig bok att läsa om Neuropati av något slag eller något liknande, kanske någon självbiografi eller så?

David sa...

Jag känner inte till några böcker, men de som verkar ha bäst koll (förutom neurologer) är endokrinologer och diabetssköterskor.
/David