torsdag 16 juli 2009

Att gå baklänges med stora kliv


Under en längre tid har vi sett nyheter om övergrepp och förtryck av människor i Kina, Iran, Somalia och Burma. Det är alla länder med ledarskap baserat och djup rotad i politisk och religiös fundamentalism. Diktaturer där de mänskliga rättigheterna ses som ett övergrepp på deras kulturer.

Vårt grannland och tillika EU-landet Litauen har klubbat igenom en lag som innebär att det är olagligt med dåliga matvanor, bisexualitet, hypnos och att inte byta kalsonger tillräckligt ofta. Något man knappast ens hade trott en bananrepublik om. Men nej, det är sant. Hur man under 2000-talet kan komma på idén om en sådan lag, får sin förklaring i starka religiösa grupper. Katolska extremister tillåts påverka lagen och effekten av en icke-sekulär stat är uppenbar.

Lagen är ett brott mot FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Och detta i ett av våra grannländer. Ett EU-land med bland annat vilket vi nu föreslås delar register över medborgare, deras eventuellt begångna brott och resultat från integritetskränkande övervakning.
Man kan kanske tycka att det rent utav är löjligt med en lag som gör en skitig unge på MacDonalds till en ungdomsbrottsling. Men problemet är avsevärt djupare än så. Friheten på många områden minskar enligt Human Rights Watch (HRW). Det här är ytterligare ett steg i den riktningen.

Artiklar: SvD1, SvD2, SvD3, Svd4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SR, AB1, AB2, Expr1
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Ännu en Tjetjenien-journalist har kidnappats och mördats. Den här gången gör den ryska ledningen (Medvedev) åtminstone sken av att bry sig. Till skillnad från Putins avmätta bortviftande av morden på Anna Politkovskaja, Anastasia Baburova, Stanislav Markelov och andra journalister som mördats. Estemirova arbetade för Human Rights Center Memorial. Vid ett flertal tillfällen har Tjetjenska myndigheter uttryckt sitt missnöje med det hon skrev. Förutom att vara den första att få Anna Polikovskaya priset, så har hon även fått ”The Right to Live” 2004 och Robert Schumann medaljen, 2005 från EU-parlamentet. Hon efterlämnar en 15-årig dotter.

Artiklar: DN1, SvD1, SvD2, SvD3, Expr
Bloggar: 1, 2 , 3, 4

Inga kommentarer: