fredag 17 april 2009

Kvack-attack


Ibland får jag anonyma kommentarer til bloggen. Oftast är det positiva kommentarer från någon som helt enkelt inte har ett google-konto eller liknande. Men ibland dyker det upp något spån som vill visa sin okunnighet och framförallt inte vill stå för sina åsikter. Nu är inte min blogg ett forum för demokratiska processer. Kommer det en kommentar som jag inte gillar så tar jag bort den. Hur fascistiskt som helst och det står jag för.

Så, igår var det som sagt något spån som lyckats läsa ända fram till mitt inlägg om Ayurveda (17 februari). Att han kommer med sin kommentar nu kan nog bero på att jag skriver snabbare än han läser (ca 4000 tecken om dagen). Och han ansåg givetvis att Ayurveda var helt fantastiskt, beprövat osv.

Länkar: 1, 2

Och visst är det möjligt att det går att hitta någon trovärdig människa som kan säga något vettigt om Ayurveda, men likt de flesta kvacksalvor, så är det så mycket lättare att hitta motsatsen.

Eller varför inte välja Jains Cow Urine Therapy med vilken alla cancerpatienter mår så mycket bättre.

Men i alla fall, spånet lämnar jag därhän. Det finns dock reella skäl till min ibland aggressiva kritik mot alternativ medicin och kvacksalveri. Till exempel:

Det enda fallet där ett barn dött av blyförgiftning förra året i USA, var ett barn som förgiftats av Ayurveda ”medicin”.

I december förra året dömdes en pappa till 3 års fängelse för att ha givit sin 11-åriga dotter ”Mannatech”, en alternativmedicin. Dottern som hade en infektion i hjärtat kom inte in på sjukhus förrän efter 2 veckor, då med 42 graders feber, hallucinationer, oförmögen att gå. Dottern som nu kommit från sjukhuset är nu rullstolsbunden, har försämrad syn och svåra motoriska förändringar.

Uppdatering: Efter en kommentar från en uppmärksam läsare ber jag att få göra följande förtydligande. Artikeln i The Australian, som berättar om Manatech-historien, skriver just att pappan givit dottern Mannatech, som benämns som en alternativmedicin. Manatech är ett amerikansk börsnoterat företag och altså i sig inget preparat. Dessutom verkar det ganska klart att företaget Manatech inte sysslar med alternativ medicin utan hälsopreparat och kosttillskott. Så i det här fallet är det inte företaget eller preparatet som kan anklagas utan pappans beteende. Men rätt ska vara rätt och inge skugga må falla på den oskyldige.

Länkar: 1, 2

Fast egentligen ska vi nog också vara tacksamma för vissa av dessa kvacksalvare som skänker så mycket glädje genom sin humor. En rätt välkänd och en avancerad knäppgök och kvackare: Dr Bertha L. Veronneau, D.D., D.Sc (i översättning betyder det doktor av det gudomliga och doktor i vetenskap), skriver så här om diabetes:

"Kroppen innehåller fyra antikroppar: Strontium, Adrenalin, Kortison och Penicillin. En brist på strontium ger diabetes.

Strontium har en molekylstruktur som består av tre vita och en grön; Lecithin och insulin har samma molekylstruktur, vilket också magsaft har. Det finns också en naturlig substans (sic. Till skillnad från de övriga som inte är naturliga), nämligen Aloe som också har den här strukturen.
Strontium, Lecithin, Insulin, Penicillin och Aloe är alla en typ av glyceride och är även hormoner.”

Eller ta Dr. Amber Roses bi-ackupunktur. Jo, det stämmer att hon har en doktorstitel, en filosofie doktorstitel i socialt arbete och teologi (doktor som doktor).

Eller varför inte köpa en burk ”Evolution” som är packad med ”monatomiskt guld”, en substans med magiska krafter som påverkar både gravitation, rymd och tid. Och som visar sig bokstavligen vare en unik gåva från gudarna (tydligen de summeriska gudarna). En burk kostar trots detta bara 600 kronor. Inte illa för en gudagåva.

Länkar: 1, 2

Men många kvackare är inte så uppenbara. Ackupunktur är t.ex. en i vissa fall accepterad metod för smärtstillande och några få andra symptom, dock inte på långa vägar så många symptom och åkommor som många utövare påstår, och framför allt så stämmer inte de grundläggande basen för ackupunktur, dvs den om de olika linjerna i kroppen. På samma sätt är kiropraktorn av många en accepterad alternativ medicinsk metod. Och visst kan den ge en viss smärtlindring (även om det också finns rapporterade dödsfall och förlamningar som konsekvens av mindre lyckade kiropraktiska behandlingar). Men den grundläggande hypotesen att alla sjukdomar har sin grund i dislokationer av kotor i ryggraden är fortfarande bara ren nonsens.

Så, frågan är om man ska fortsätta att vara så tillåtande med människor som vill tjäna pengar på något som man inte vet om det fungerar (vilket det nästan aldrig gör annat än som placebo. Människor som tar hand om t.ex. cancerpatienter där skolmedicinen inte längre kan bota och lindra och skinnar dem på sina sista pengar innan patienten dör. Ska vi tillåta att potentiellt skadliga örter och dekokter får säljas i princip fritt, medan Alvedon bara får säljas i livsmedelsaffärer (senare i år), under förutsättning att det inte är lättåtkomligt och att det inte får säljas till någon under 18 år.9 kommentarer:

helena sa...

Vilken bild!!! (Den högst upp) jag lär ju få mardrömmar!

Anonym sa...

Kiropraktik är inte alternativmedicin sedan 1998, då denna yreksgrupp är legitimerade genom socialstyrelsen. Den nya generationen kiropraktorer behandlar störningar i rörelseapparaten. Inte allahanda sjukdomar. Det är en gamal skröna att kiropraktorer skulle påstå att sjukdomar utgår från felställningar av kotsegement. På den Svenska utbildningen till Kiropraktor är huvuddelen av lärarna specialistläkare, docenter och professorer frå KI. Den praktiska undervisningen bygger på manuell medicin med inslag av mobilisering, justeringar, mjukdelbehandling, eregonomisk rådgivning och rehabilitering. Alla dessa delar har vetenskaplig eveidens och används också av andra yreksgrupper inom hälso- och sjukvård som t.ex. läkare, sjukgymnaster.

David sa...

Anonym,
varför törs du inte skriva ditt namn? Står du inte för det du säger?
Kan du namnge 10 professorer/docenter från KI som är kiropraktorer? Att det skulle vara en skröna att man ursprungligen behandlat allt med kiropraktik är en lögn. Det är bara läsa lite historia så finns det massor med belägg. Grundaren till kiropraktor businessen: Daniel David Palmer och även hans son Bartlett Joshua Palmer (BJ) ger massor av exempel på hur de botat människor med allehanda hjärtproblem m.m.
Så, legitimering innebär bara att det man får göra (sjukgymnastik) är vetenskapligt beprövat, men grunden för kiropraktiken (att alla problem utgår från kotförskutningar) är fortfarande kvacksalveri och ovetenskapligt.

David sa...

Vet inte vad som hände men jag tror jag lyckades avvisa en relevant kommentar. Så jag lägger tillbaka den så här:
---------------------------------

Jodå, jag heter Nicklas Carlsson och är leg. kiropraktor. Du läser tydligen lite slarvigt då jag skrev att den nya generationen kiropraktorer endast arbetar med besvär relaterade till rörelseapparaten och inte allehanda sjukdomar. Idag arbetar inte kiropraktorer som man gjorde för 100 år sedan, även om många kritiker fortfarande verkar tro det. D.D. Palmer har inget att göra med dagens kiropraktik och inte B.J Palmer heller. Dom är anekdotiska figurer som härrör från en svunnen tid. Jag vet att det fortfarande finns utlandsutbildade kiropraktorer som hänger fast vid gamla tros- och teoribildningar som t.ex. subluxationskomplexet men det är inga svenskutbildade kiropraktorerna stödjer detta.

Kiropraktik är ett samlingsnamn för olika manuella behandlingstekniker som manipulation, mobilisering, stretchning, ergonomisk rådgivning, rehabilitering/träning. Alla dessa behandlingsmetoder har vetenskapligt stöd och tillämpas också av andra yrkesgrupper som sjukgymnaster, läkare och naprapater.

Tyvärr finns det inga professorer inom kiropraktik i Sverige ännu men däremot inom ortopedisk manuell medicin (OMT) som bygger identiska behandlingsprinciper som kiropraktiken.

Innan du generaliserar kring ett ämne eller en yrkesgrupp måste du kolla upp vilka fakta som stämmer och inte bara läsa lite historiesidor på nätet. Varför inte vända sig till den kiropraktiska föreningen i Sverige (KFS) och få lite grundfakta direkt från dem som är verksamma inom området?

David sa...

Niklas,
Tack för din kommentar. Om jag ska nyansera mitt svar. Det som idag i Sverige kallas för kiropraktik har ingenting längre med kiropraktik eller dess "vetenskapliga" bakgrund att göra, utan är mer att likna med sjukgymnastik och eller en ortopedisk praktik.(Vilket gör att man undrar varför man håller kvar i den gamla beteckningen "kiropraktik")

Faktum kvarstår att det som kallats kiropraktik i över 100 år har varit baserat på något helt ovetenskapligt och denna ovetenskapliga tillämpning har i Sverige funnits fram till 1998.

Att kalla Palmer o Co för anektdotisk information är fel. Det är historiska fakta om grundarna till den kiropraktiken, sen må vara att svenska kiropraktorer idag inte vill kännas vid bakgrunden till kiropraken men det är en annan sak.

Att du sen insinuerar att jag fått informationen från nätet får jag väl ta. Du är ju finansiellt beroende av att folk tror på det du håller på med (vilket är skälet till att jag inte skulle gå till en kiropraktor för att få reda på den vetenskapliga och historiska bakgrunden. Lika lite som jag skulle gå till en Homeopat för att höra detsamma om homeopatien). Det är också sällan man hittar någon som kan debattera på en blogg utan att slänga ur sig otidligheter.
Jag har dock varit hos kiropraktorer några gånger.

Om du vill läsa mer så kan jag rekommendera

Suckers: How alternative medicine makes fools of us all. Av Rose Shapiro.
eller
Snake oil science. The truth about complementary and alternative medicines av R. Barker Bausell
eller
Salvekvick och kvacksalveri av
Simon Singh och Edzard Ernst.

Tyvärr finns ingendera av dem att läsa på nätet, men kan beställas från Amazon.com

Anonym sa...

Här är vi helt överens. Dagens kiropraktik och dess behandlingsmetoder har inget att göra med den teoribildning som fanns för 100 år sedan. Därför är det onödigt att kritisera något som inte längre existerar.

Ortopedisk manuell medicin (OMT) som sjukgymnaster tillämpar, baseras på manipulation och mobilisering som ursprungligen kommer från kiropraktiken. Tyvärr håller dessa utbildningar en låg nivå. De tekniska färdigheterna ligger långt under de som lärs ut på kiropraktorutbildningarna. Att vara kiropraktor ska innebära att du har en högre teknisk kompetens än andra yrkesgrupper som tillämpar manuell medicin. Detta är en viktig orsak till att upprätthålla yrkestiteln och beteckningen kiropraktor.

Även om Palmer är grundare till det man kallar kiropraktik måste man väl hålla isär hur teoribildningarna såg ut på början av 1900-talet och hur dom ser ut idag. Detta handlar inte om att moderna kiropraktorer inte vill kännas vid sin anfader, utan snarare att utvecklingen och forskningen gått framåt.

För att hålla sig objektiv kan det vara bra att studera källor som talar för och emot något. Det kan också vara ett sätt att undvika missförstånd och direkta felaktigheter.

Jag har läst Simon Singh och Edzard Ernst bok. När det gäller den kiropraktiska delen är 80 % rena faktafel och återspeglar bara de amerikanska förhållandena. Men jag måste hålla med om att den är skickligt uppbygg. Skeptikerna får ju vatten på sin kvarn. Speciellt i historien om D.D Palmer och B.B Palmer som gav mig flera goda skratt. Vad nu det har att göra med dagens kiropraktik. Men så är ju Singh populär författare och gör allt för att skapa debatt och väcka uppmärksamhet, vilket i sig är lite kul.

/Niklas

Anonym sa...

Mannatech är ingen alternativ medicin,Mannatech är ett börsnoterat amerikansk företag som bedriver forskning och som tillverkar och säljer kosttillskott och nutritionsprodukter.
Att påstå att mannatech säljer alternativ medicin är helt felaktigt,det är en väsentlig skillnad mellan alternativ medicin och kosttillskott.Alternativmedicin är ju precis som det låter ett alternativ till traditionell medicinering för den som anser att de hellre vill ha det.Kosttillskott däremot är precis som det låter ett tillskott med ex.vitaminer,mineraler,antioxidanter mm.Mannatech varken kan eller får enl.gällande lagar påstå att deras produkter botar sjukdomar,däremot finns det alltid människor som på¨eget bevåg lägger sin tillit till dessa typer av produkter och fattar falaktiga beslut-detta kan väl knappast företaget lastas för,knäppskallar finns överallt-tyvärr!

David sa...

Hej Anonym,
jag är nog villig att hålla med dig. Tidningen i vilken nyheten står skriver "The court was told her mouth was peeling, black and clogged from Mannatech - an alternative medicine - which her father had been giving her in extremely high doses." Möjligen hade det blivit tydligare om jag skrivit "Mannatech - en alternativ medicin" för att påvisa oklarheten. Nu spelade det för min del inte någon roll för nyheten vilket preparat det var. Knäppskallen i det här fallet var pappan. Jag lade också in en direkt referens till Manatechs hemsida så att man åtminstone kan göra sig en egen uppfattning och företagets produkter. Och även där håller jag med att jag kan åtminstone inte direkt så några "alternativa mediciner".
Nästa gång ber jag dig att helst undvika att skriva anonymt. Men tack för din kommentar.

/David

Lisa sa...

Ok David,tyckte att det var ganska oviktigt i sammanhanget att jag var anonym,men jag är inte den som är den.Hade ingen tanke bakom att skriva anonymt,det gick av bara farten liksom.