onsdag 1 juli 2009

Vad bra vi har det!

Tjetjenien.

Karbardinien-Balkarien, Karatjajev-Tjerkessien, Ingusjien, Nordossetien, Dagestan och Tjetjenien. Delrepublikerna i Ryssland som vi knappt hört talas om, men där det på sista tiden har börjat jäsa. Området i norra Kaukasus beskrivs som en krutdurk. En krutdurk som Moskva inte rår på. I republikerna finns över 100 befolkningsgrupper och de ledande grupperna består till stor del av religiösa fundamentalister (både muslimer och kristna ortodoxa), som inte drar sig för mord och tortyr, inte bara på fångar utan även poliser och alla som samarbetar med Moskva eller motarbetar ledarskapet eller har fel tro, eller som bryter mot "terroristlagar" eller mot lagar om förtal av religioner. Människor som häktas och sätts i fängelse ”försvinner”, något som ökat markant under våren. Amnesty har också rapporterat om att det är vanligt att kvinnor i dissidenternas familjer angrips.

Dagestan. Foto: Time

Moskva som inte är kända för att använda sig av försiktig diplomati för att lösa konflikter gör det kanske inte bättre. För en dryg vecka sedan utsattes den av Ryssland tillsatte presidenten (diktatorn) i Ingusjen, Generalmajor Yunus Bek Jevkurov, för en självmordsbombare.
Händelser som dessa har lett till att Moskva ger de övriga presidenterna en förstärkt makt när det gäller att hantera ”terrorismen”.

I Tjetjenien har presidenten lyckats åstadkomma ett visst ”lugn” till en kostnad av tusentals döda civila.

Att läsa den dagliga rapporteringen från området är skrämmande. Några exempel

  • 29 Juni den saknade Novaya Urada invånaren hittas mördad i Dagestan
  • 29 Juni chefredaktören för ”Corruption and CrimeVyacheslav Yaroschenko, som misshandlades svårt av okända i slutet av april, har avlidit.
  • 29 Juni Evkurov, presidenten av Ingusjen, är fortfarande medvetslös
  • 27 Juni, Gitikhma Dzhavatkhanov, 27, kidnappas i Dagestan av oidentifierade beväpnade personer i civila kläder.
  • 26 Juni: Utredningskommittén vid Ryska Federationens åklagarämbete, misslyckas med att finna bevis för att den förre chefen för Vostok battaljonen, Sulim Yamadaev har hotat Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov med blodsfejd.
  • 25 Juni, efter att ha avslutat 10 år med Rysslands ”antiterrorist operation” (CTO) i Tjetjenien den 16 april i år, så har antalet terrorattacker, mord och kidnappningar ökat markant.
  • 25 Juni: Högsta domstolen i Dagestan skjuter upp beslut om att stoppa tidningen ”Chernovik”. HD vill göra ytterligare ”lingvistiska och psykologiska” undersökningar av tidningen.
  • 24 Juni militanta Ingusher tar på sig ansvaret för mordet på Aza Gazgireeva och Bashir Aushev.

Foto: Novaja Gazeta

Många svenskar inser nog inte hur bra vi har det. Expressens huvudnyhet just nu är att det har regnat mycket i Skara, så att dagvattenbrunnarna har svämmat över. Huvva. (Visst, jobbigt för dem som får sina källare fyllda. Men i jämförelse små problem).

Länkar: 1, 2, 3,
Nyhetsartiklar: SvD1, SvD2, SvD3, BBC, DN1, DN2, DN3, DN4,
Bloggar: 1

Inga kommentarer: