lördag 4 juli 2009

Jacksons barn


Man behöver inte ens vara särskilt kritisk mot en idol. Och det gäller särskilt en hädangången sådan, för att folk ska bli upprörda. Jag tror att det framförallt gäller idolens fans (fan kommer för övrigt av ordet fanatic - fanatisk).

Att Jacksons död förmodligen är den största enskilda Internet händelsen talar statistiken från Mashable. Under och strax efter nyheten om hans bortgång rapporterade Twitter att 30% av all trafik handlade om det, Jacksons Wikipediasida hade 1.8 miljoner besökare mot 20 000 en vanlig dag, Yahoo news hade 16.4 miljoner besökare, vilket kan jämföras med 15.1 miljoner besökare på valdagen då Obama vann.

Det finns många skäl till att man skriver om Michael Jackson. Många gör det därför att de av olika skäl dyrkar hans musik/dans, andra gör det kanske mest av inställsamhet (mot vissa väljargrupper), och givetvis dem som mer störs över hur man kan bortse från de mindre smickrande karaktärsdragen.

Någon (Elvis Costello?) har sagt: att skriva om musik är som att dansa om arkitektur. Fast det är inte skälet till att jag inte skriver om Jacksons musik.

Det är mer fenomenet Jackson, och särskilt medieuppbådet kring hans död som fascinerar.
På en ”Jackson-blogg” har det inkommit 432 081 kommentarer/minnen från hans fans. Hans död liknar hans liv, fullt av paparazzi-vårdnadstvister-pengatvister-osmakligheter. Det måste vara hemskt att trots att han varit så omtyckt av så många, så är så många beredda att göra allt för att tjäna pengar på hans död, inklusive smutskastning och sjuka spekulationer. Man kommer dock dela ut 11 000 biljetter till hans begravning/minnesgudstjänst, alldeles gratis.

De som drabbats hårdast är nog ändå hans tre barn (7,11 och 12 år gamla). Inte nog med att de förlorat en far, de jagas ständigt av en blodtörstig hord av journalister och paparazzi-fotografer, som bland annat konspirerar om de verkligen är hans barn och i så fall vilka av dem som är hans barn. Att man även i svensk media kan sjunka så lågt att man beskriver barnens reaktioner på pappans död är svårförståeligt (man kan bara spekulera i att de journalisterna saknar alla empati och därför inte själva kan förstå hur t.ex. en 11-åring reagerar som just fått reda på att hennes pappa dött).

Något som fått Jackson att stiga något i min ranking är att han tycks ha varit en äkta bibliofil . Något jag inte kände till.

Artiklar: DN1, DN2, DN3, DN4, TMZ, Fox, AB1, AB2, AB3, Metro1, Metro2, Time, E24, Expr1, Expr2, Expr3

1 kommentar:

Anonym sa...

Varenda krona familjen kan försöka klämma ur sonens död är ju guld värt i deras ögon.. för pappan hade visst gjort reklam för sitt eget nystartade skivbolag när han skulle pratat om sonens död...

Och det med barnen är bara sorgligt..

Kram Pys