onsdag 22 juli 2009

Neuropati

Ibland ere jobbigt att röra sig.

Till min blogg finns en statistikfunktion som gör att jag bl.a. kan se vilka sökbegrepp man använt för att hamna på min blogg.Neuropati” är ett, så därför tänkte jag mig ett längre inlägg om just neuropati. Jag såg samtidigt att någon för ett par dagar sedan googlat på ”Homeopati för barn vid för lite blodplättar”. Bara tanken borde vara kriminell. Alltså att behandla ett sjukt barn med homeopatins ruskade vatten. För lågt antal trombocyter hos ett barn kan tyda på en allvarlig sjukdom och ska behandlas av riktiga doktorer.

Som med all medicinsk information på Internet, för att få en korrekt behandling och vara säker på att informationen du får är korrekt, hör med din läkare. Informationen nedan är just bara information och ska inte användas som underlag för beslut om behandling och medicinering eller förändringar därav.

Neuropati

En av de många bieffekterna man kan få av cancerbehandling är neuropati. Neuropati känns som ett konstant domnande av fötter och händer. Man har också ofta känslan av att vara kall om händer och fötter även om då man inte är det. Man går heller inte barfota, inte ens i strumplästen inomhus eftersom man lätt gör illa sig. Så tofflor med matchande stödstrumpor så är halva jobbet med dagens outfit löst. Nedan är en text som jag hjälpligt översatt från The Leukemia & Lymphoma Society .

Perifer neuropati är en term för att beskriva skadade nerver i det perifera nervsystemet (dvs ut i armar, händer, ben och fötter). Det perifera nervsystemet överför information från hjärnan och ryggraden till olika delar av kroppen. Ca 10-20% beräknas drabbas av neuropati. Vissa cytostatika, som vincristine (Oncovin), bortezomib (Velcade), thalidomide (Thalomid), lenalidomide (revlimid), cytarabine (Cytosar-U), interferon (många olika namn), eller methotrexate (många olika namn), kan ge neuropati. Även strålning kan orsaka den typ av nervskador som gör att neuropati uppstår. Det kan dock ta flera år innan symptomen kommer. Även bältros kan orsaka neuropati, liksom myelom.

Vissa former av neuropati är inte knutna till cancer. Neuropati kan dels vara ärftligt, men också relaterat till andra sjukdomar och åkommor. Det är viktigt att du informerar din läkare om eventuella symptom på neuropati innan du påbörjar en behandling, eller om du har någon av de sjukdomar som är kopplade till neuropati, som diabetes, nervskador orsakade av ryggmärgsfrakturer, vitaminbrist, och då särskilt B12, autoimmuna sjukdomar, som lupus och reumatisk artros, njursjukdomar eller sköldkörtelrelaterade sjukdomar.

Det finns viss medicin och medicinsk behandling som kan förebygga neuropati. Prata med din läkare innan du påbörjar någon medicinering eller börjar äta vitaminer och kosttillskott. Man bör söka läkare så snart man börjar känna symptom på neuropati, dvs domningar, kittlingar, brännande känsla, köldkänsla eller svagheter i armar och ben. Dessa symptom kan vara tecken på neuropati.

På läkares inrådan kan patienter som utvecklat neuropati som ett resultat av cytostatikabehandling, minska dosen eller sluta helt med vissa mediciner och cytostatika. Neuropati orsakad av medicinering och cytostatika kan gradvis förbättras eller försvinna helt. Men i några fall kan symptomen kvarstå. Det finns andra behandlingar också men de är då beroende på orsak och andra relaterade symptom. Många blir av med sin neuropati, antingen det tar några månader eller flera år.

Det finns ett antal säkerhetsråd (från American Society of Clinical Oncology at Caner.net) för de som har neuropati. Detta eftersom man har nedsatt känsel ibland annat händer och framförallt fötter.

  • Se till att ha god belysning där du går
  • Installera ledstänger på båda sidor i trappor
  • Ta bort allt på golven som du kan snubbla över (mattor, trösklar m.m.)
  • Installera räcken och handtag i dusch och vid badkar. Och lägg in halkmattor
  • Använd termometer innan bad
  • Använd okrossbart porslin
  • Använd gummihandskar när du diskar
  • Om du kör bil, se till att du fullt ut kan känna broms- och gaspedaler, att du har bra grepp om ratten och att du klarar av att röra fötterna snabbt.
  • Om du behöver, använd käpp eller rullator när du ska förflytta dig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Smärtan när man trycker på tangenterna på tangentbordet kan ibland göra att man inte skriver någonting... fast jag har ett sånt där tangentbord som är lättryckt så gör det ibland så ont att jag skiter i att skriva...
Neropatin och kliande kan göra en galen ibland.. speciellt när man lägger sig på kvällen och stickandet i fötterna tar vid.. för det sticker inte så mycket under dagtid.. för då är tofflor och stödstumpor värt allt...

Kram Pys

MiaS sa...

Vid ett tillfälle när min mamma skulle läggas in på radiumhemmet var det fullbelagt - hon inkvarterades istället på en neurologisk avdelning. Där fanns en underbar läkare som tog mammas stora problem med neuropatisk smärta på allvar och han ordinerade läkemedlet Lyrica. Vi var först lite skeptiska till detta eftersom läkemedlet, förutom att behandla nervsmärta, också är ångestdämpande och används mot epilepsi. Det kändes lite fel, men mamma testade i alla fall och döm om vår förvåning när hon snabbt blev avsevärt bättre i både händer och fötter. Jag har varken förr eller senare läst om Lyrica i samband med cytostatikarelaterad neuropati men tycker ändå att det kan vara värt att nämnas. /Mia

David sa...

Jag kanske tar upp det med min läkare nästa gång jag träffar henne. Risken är väl då att hon som hematolog inte är så hemma på neurologiska åkommor.
/David

Mib sa...

Hej! Jag har en dotter med autism som fick neuropati när hon var 15 år. Ingen vet riktigt varför och till att börja med så var det heller ingen som förstod vad det var fråga om. Läkare och andra trodde att hennes gångproblem berodde på någon slags fixering eller tvång eller dylikt som hade med autismen att göra. Det tog säkert ett år innan någon förstod och skickade iväg oss till expertis som gjorde ett "termotest" med bl.a. elektriska stötar som fastställde hennes diagnos till slut. Hon har provat flera olika mediciner; tryptizol, lyrica och nu har hon cymbalta.
Att hitta den här bloggen kan nog hjälpa mig lite i mitt famlande. Inte många på läkarfronten har gett oss bra förklaringar eller brytt sig nämnvärt måste jag säga. Nu har hon dock en bra neurolog, hoppas innerligt att hon får behålla denna!
Tack för en bra blogg! Jag återkommer och ska nu leta vidare!
Hälsningar Mib.

Draculla sa...

Nu ska du inte vara så neggo! Min erfarenhet är att de flesta hematologer är medvetna om sina brister i andra specialiteér, så om du ber lite snällt är de säkert öppna för att diskutera medicinering med en neurolog också.

Däremot är jag helt med dig om att det vore otroligt korkat att låta en homeopat behandla hematologiska sjukdomar!
Kram
Y

David sa...

Mib,
Neuropati verkar vara en sådan där åkomma som man får på köpet men som aldrig riktigt tillhör specialistområdet. Visserligen får man en del information från endokrinologer när man har diabetes eftersom både dålig cirkulation och neuropati tillhör sjukdomsbilden. Men jag kan inte minnas att man där pratade om medicinering, mer om fotvård.

Draculla. Jag vet att hematologer inte är så oävna, det var mer det MiaS sa om Lyrica. Det kanske ska vara en neurolog för att våga ordinera ett läkemedel som egentligen är avpassat för något annat.
Det enda jag hört mina hematologer säga om neuropati är att vissa cellgifter ger den biverkan och vill man inte ha den så tar man bort det cellgiftet.

Kram
/D