torsdag 2 juli 2009

Internetporren rör man inte i första taget

(Eftersom det här inlägget varken handlar om internet porr, eller ens lyckas lista sex PC leverantörer, eller är en orgie i bloggande, så ska det bli intressant att se hur många som googlat för sex som hamnar på det här inlägget. Visst ja, ordet gummistövlar borde också vara med)

Ett folk kan stå ut med förtryck och censur, men tar man bort internetporren då jä…

När världens mest utvecklade Internetcensur inte tycks fungera så är det väl ett tecken på att Internet inte kan censureras för alla och generell (integritetskränkande) övervakning av människors användning av Internet knappast är något som hör hemma i en demokrati.

De kinesiska myndigheterna har tvingats ta tillbaka kravet på att varje kinesisk PC som är ämnad för den kinesiska marknaden, ska förses med en programvara som censurerar alla former av Internetporr. Om det beror enbart på problemen med programvaran eller de massiva protesterna kan vara osagt.

Programvaran, Green Dam – Youth Escort, som sägs vara till för att skydda ungdomen, har en del brister (och tycks dessutom bestå till viss del av stulen kod). Den censurerar inte bara bort bar hud utan av någon anledning även katten Gustav och Johnny Depp.

Nu säger man att man behöver få in fler synpunkter och därför drar man tillbaka kravet tillfälligt.

Kinesiska myndigheter sägs ha tiotusentals människor anställda för att bland annat övervaka chat-rum, en aktivitet som sägs ge en mycket god bild av hur folket mår (att fråga dem eller tillåta dem att öppet berätta det tycks inte vara något för kinesiska myndigheter).

Samtidigt vill myndigheterna med allt detta också visa att de lyssnar (visste väl det) och att de bryr sig. Bryr sig ungefär på samma sätt som när man skulle få demonstrera i samband med OS (Videolänk)

Men detta handlar ju om Kina, det är tur att vi inte kan tänka oss en sådan övervakning här i Sverige. Eller?

Artiklar: Times1, Times2, IDG1, IDG2, IDG3, TheRegister, Chinadaily, pcworld
Bloggar: 1, 2

Inga kommentarer: