lördag 25 juli 2009

Socialiserad sjukvård



Debatten om förslaget till sjukförsäkringssystem i USA är intressant. Inte kanske detaljerna i det 1000-sidor tjocka förslaget, men väl debatten som sådan. Republikanerna vill inte att Obama ska lyckas, därför tycks man inte vilja kompromissa utan går ut med en oresonlig attityd samtidigt som halvsanningar, halvlögner och rena lögner poppar upp i debatten.

Man går så långt som att demonisera förslaget. "Staten ska inte vara med och bestämma vilken vård du ska få. Det är något mellan dig och din doktor" är ett vanligt uttalande. Att det hittills bara varit en fråga för ditt försäkringsbolag och vårdföretaget nämns inte. Självklart är ett nationellt sjukförsäkringssystem per definition kommunistiskt eller i alla fall socialistiskt, är det inte det så har man i alla fall jättelånga köer. Allt enligt motståndarna.

Att USA har den odiskutabelt högsta kostnaden för sjukvård samtidigt som man inte hamnar bättre än på 37e plats i WHOs statistik, säger man beror på den höga mordstatistiken i USA samt att man lever mer ohälsosamt. Man påstår att ingen människa åker till Europa för att få vård, utan "state of the art" finns i USA. Att den bara är till för ett fåtal mycket rika eller välförsäkrade nämner man inte högt. Inte heller vill man säga från republikanskt håll att det är ok med att många miljoner går oförsäkrade.

En möjlig förklaring till de höga amerikanska sjukvårdskostnaderna kan vara att steget mellan en finansmarknad med minimum av reglering till en sjukförsäkringsmarknad med ett minimum av reglering inte är särskilt långt. De astronomiska summor som styrelser och ledningar för dessa företag smittar givetvis av sig på de företag som förser det försäkrade folket med sjukvård. Några exempel:

Ray Gilmartin - Merk $37,000,000.00
James Tobin - Boston Scientific $38,000,000.00
Edward David - Caremark $77,000,000.00
Howard Solomen - Forest Laboratories $92,000,000.00
William McGuire - United Health - $124,000,000.00

Privat sjukvård kan vara både bra och kostnadseffektiv, men den måste regleras.

Bloggar o artiklar: Richard Wolffe, LasVegasSun, LATimes, SvD1, SvD1

1 kommentar:

Ingrid sa...

Hear, hear! Hade jag och min man bott kvar i USA hade han för det första redan varit död (inte skulle man ha kostat på honom dyr medicin som t ex neupogen) och vi hade dessutom varit fullständigt ruinerade. Det sjukvårdssystem som finns i USA är skrämmande och horribelt. Obama får ett mycket tufft jobb- och fråga är om han lyckas.