fredag 3 juli 2009

HPV-virus och cancer hos män

HPV-virus

När värdekonservatism (läs homofobi) och religiösa dogmer tillåts påverka hur mediciner ska användas, så leder det till mänskligt lidande. Ingen ska undanhållas bästa tänkbara vård och förebyggande hälsovård på grund av kön, läggning eller tro.

De här cancerformerna kan helt klart benämnas "ful-cancer" som Vimmelmamman brukar kalla dem. Artikeln nedan pekar inte bara på dessa hemska former av cancer men också att kön, läggning och religion tillåts påverka om man får dem eller inte. Och det gäller inte bara i USA. Även här i Sverige har vi värdekonservativa grupper som anser att har man så låg moral att man sysslar med sånt här (hetero- och homosexualitet) så får man skylla sig själv.
Det bör också tilläggas att alla som har eller har haft HPV-virus får inte dessa cancerformer. Inte heller har alla med dessa cancerformer fått dem via HPV-virus.

HPV-vaccin effektivt även för män

(Publicering och översättning med tillåtelse från Timothy Kincaid. www.boxturtlebulletin.com , Översättning av David Gottlieb. Org.artikel)

Fråga vilken homofob eller anti-gay aktivist, så kommer de alla berätta att homosexuella får anal cancer. 1997 skrev anti-gay gruppen ”Concerned women for America” som stöd för sitt påstående att homosexualitet är per definition mycket farligt för dem som praktiserar det:

Homosexuella mäns praktiserande av analsex har lett till att många av dem fallit offer för anal cancer. En artikel i New England Journal of Medicine, kommenterade att ”vår studie visar på ett starkt stöd för hypotesen att homosexuellt beteende hos män ökar risken för anal cancer: 21 av 57 män med anal cancer (37%) angav att de var homo- eller bisexuella, till skillnad från kontrollgruppens 1 av 64.

Till och med den amerikanska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet (CDC) varnar:
Homo- och bisexuella män löper 17 gånger så stor risk att få anal cancer som heterosexuella män.

Ni kanske finner detta uppseendeväckande. Är du homosexuell så kanske du tänker, ”Vem har anal cancer här?” och varför har de inte sagt något?

Men oroa dig inte. Dina vänner ljuger inte för dig. Även om anal cancer är mycket vanligare bland homosexuella män jämfört med heterosexuella (och ännu vanligare hos HIV positiva män), så är det fortfarande en mycket, mycket ovanlig form av cancer – som dessutom håller på att bli ännu ovanligare.

HPV – Humant papillomavirus, är ett sexuellt överförbart och mycket vanligt virus. Enligt CDC så har ”de flesta sexuellt aktiva människorna i USA kommer någon gång under sitt liv att få HPV”.

Även om viruset för det mesta inte resulterar i några symptom, så är det vanligaste symptomet genitala vårtor. Ca 1% av sexuellt aktiva män i USA har den här formen av vårtor.

Det som är mer allvarligt är att HPV viruset kan knytas till ett antal cancerformer, som livmoderhalscancer, cancer i penis samt analcancer. Var och en av dem tämligen ovanliga.
Antalet män som får analcancer är ca 9 av 100 000. Bland homosexuella män rör det sig om 35 av 100 000.

Även om 0.035% knappast innebär att man kan hävda att ”homosexualitet per definition är mycket farligt”, så ska man inte underskatta eller avfärda den smärta och elände som orsakas av sjukdomen.

Som tur är finns det ett vaccin mot de cancerformer som orsakas eller kan knytas till HPV viruset. Vaccinet är nästan 100% effektivt i att bota HPV-infektioner hos kvinnor. Men vaccinet har ännu inte godkänts för användning hos män.

De båda HPV-vaccinen Gardasil och Cervarix som finns i Sverige är utprovade och godkända för barn och kvinnor (lite otydligt om det finns barn av manligt kön).

En ny studie visar dock att vaccinet fungerar på män också . ”Resultatet visar ännu inte på riktigt samma goda resultat som hos kvinnor, men de är fortfarande mycket, mycket goda” säger Palefsky. ”Vaccinet var nästan 100% effektivt hos kvinnor, så det är svårt att överträffa det.”

Palefsky säger att vaccinet ändå skulle vara ett effektivt preventivt verktyg för alla eftersom det är samma stam av HPV-virus som orsakar livmoderhalscancer hos kvinnor som också orsakar analcancer hos män.

”Virusstammarna är identiska”, säger han. ”Därför är vi också optimistiska med att om pojkar vaccineras med samma vaccin som flickorna får, så kommer det att minska antalet analcancerfall märkbart.

De amerikanska konservativa (läs kristna högern) är mot användandet av detta vaccin eftersom de tror att deras lilla Suzy kommer att bli en promiskuös liten slyna då. Och eftersom de är alla goda kristna ungar kommer de aldrig att komma i kontakt med viruset. (Enligt min erfarenhet brukar kristna ungdomar får mirakelbebisar – dvs såna som dyker upp fullt färdigutvecklade 7 månader efter ett snabbt planerat bröllop).

Vi kan därför förvänta oss ett även starkare motstånd till vaccination av unge Johnny som då säkert skulle ge upp sin framtida karriär som kyrkorganist, utvecklar ett intresse för sport och gifter sig med en fin kristen ung dam.

Men det borde vara en policy i landet (USA) att alla barn borde bli vaccinerade oavsett kön. Jag bryr mig om Suzy och Johnnys hälsa även om deras föräldrar inte gör det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast när det gäller tjejer så måste man ändå gå och göra sina cellprover.. för det är lika viktigt som att bli vaccinerad.. för det är en liten del av livmoderhalscancer som inte kommer av HPV-viruset..
Och det är viktigt att poängtera..

Kram Pys...

David sa...

Ja, fast vi män har ingen screening överhuvudtaget.
kram
D

Marion sa...

Måste bara förtydliga. Ett vaccin botar inte en redan smittad person utan tas i förebyggande syfte så att viruset inte ska få fäste när man väl utsätts för det.

Tanken med att vaccinera killar är väl också att på så vis minimera smittspridningen till tjejer som fortf löper störst risk till följd av HPV-smitta.

Något du inte tar upp här, men som är intressant i sammanhanget är också ett ev samband med HPV och cancer i mun/svalg som har ökat de senaste åren. Och där borde män och kvinnor rimligtvis vara lika utsatta.

Vill också poängtera att det inte är samma HPV-virus som ger kondylom/vårtor som ger cancer. Dvs har man haft kondylom betyder det inte att man automatiskt bär på det cancerogena viruset.

Sammantaget håller jag ändå med dig att vaccination av HPV är en bra grej av många anledningar såsom de jag skrivit ovan.

David sa...

Jag tror inte jag hävdar i inlägget att det botar en virussmittad eller att kondylom omnämns. Men i övrigt håller jag med.
Det är fortfarande för mig oklart varför man inte vaccinerar om det kan rädda liv, oavsett kön.