onsdag 18 mars 2009

Putin, Påven och andra tokputtar

(Short status in English below)

Det känns som det är årets första vårdag. Jag tänker ta mig en promenad i sjukhusparken efter lunch och före nästa cellgiftsomgång. Mår riktigt riktigt bra just nu. Samtidigt brukar alltid en sådan här tidig vårdag ge inspiration, hopp, motivation. Man går mot ljusare tider, sommar och semester kommer närmare. Men i det här läget är det också lite skrämmande. Det är ett synligt tecken på att tiden går, och trots att man inte vill tänka på det, så vet man att tid är kanske inte det man har så mycket av. Det gäller förstås alla, men är kanske lite mer uppenbart för vissa. Man kan ju bli överkörd på vägen hem imorgon.

Dagens gnäll gäller Putin och Påven. Ryska ambassaden känner sig förnärmade av en sketch från melodifestivalen. Jag har inte sett hela sketchen, och det är möjligt att inte allt i sketchen var befogad kritik. Det brukar ju inte satir vara. Men ryssarna borde kanske vara tacksamma för just det. Att kritiken inte var befogad. Man kunde ju lika gärna tagit upp befogad kritik, som morden på Anna Politkovskaja, Stanislav Markelov, Anastasia Baburova och alla de andra regimkritiska journalisterna och bloggarna som mördats, eller övergreppen i Tjetjenien, eller maktspelet man bedriver med rysk gas eller Putins manipulationer för att säkra sin egen maktställning, eller de svenska idrottsmännen som mordhotas för att de opponerat sig mot sina ryska steroidknaprande konkurrenter. Då hade det kanske varit befogat att ryska ambassaden och dess personal blivit trumpna. Och då hade man kanske också sluppit se svensk statstelevision krypa och be om ursäkt.

Artiklar: DN, AB
Bloggar:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 , 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28



Påven fortsätter att befästa sin ställning som ufo på den här planeten. Nu med uttalanden om att kondomer inte hjälper mot Aids. Självfallet har det här inget med Aids att göra utan katolska kyrkans snedvridna syn på barn, barnafödande och aborter. Att den här dogmen leder till lidande, död och missär är ju inget som kyrkan kan ta ansvar för. Eller?
Att kondomanvändning och till och med informationsspridning om kondomanvändning har en tydlig effekt på aidsspridningen är Nigeria ett tydligt exempel på. Efter att den kristna högern i USA fått igenom att information om och spridning av kondomer som del av biståndet till Nigeria förbjöds, så ökade antalet HIV-smittade från 2% till 9% på bara ett par år.

Sen finns det dem inom kyrkan som säger att kondomer är visst tillåtna men att påven menar att en senarelagd sexdebut, monogami, sex efter giftermål etc är ett bättre skydd mot AIDS och HIV. Och att t.ex. gratisutdelning av kondomer leder till dekadens och promiskuitet och därmed ännu mer AIDS och HIV. Dock är jag ganska övertygad om att celibat inte är ett förstahandsval för de flesta människor.

Artiklar: SvD1, SvD2, Dagen, AB, DN,
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37
Jag har just läst en bok, Missionary position, av den amerikanske debatören och ateisten Christopher Hitchens, där han tar sig för att kritisera Moder Theresa. Att ämnet är känsligt kan man se på recensionen från New York Press, där man säger ”If there is a hell, Hitchens is going there for this book”.

Boken visar på att den fasad som Moder Theresa med Vatikanens hjälp byggde upp kring sin person stämmer inte riktigt med hur det var. Moder Theresa sa bl.a. att endast genom lidandet kan man lära känna jesus/gud, därför skulle de döende cancerpatienterna i Kolkata i Indien sova i stora sovsalar på hårda britsar, inte få ta emot besökare, och få ett minimum av smärtlindring. De miljoner hon fick in i bidrag och donationer gick mer eller mindre oavkortat in till chefen i Vatikanen och kom inte patienterna till godo.

Hon propagerade också starkt mot aborter (i sitt tal efter att ha fått nobels fredspris, sa hon bland annat att det aldrig kan bli fred på jorden förrän man slutar att mörda/abortera barn). Hon var givetvis också starkt emot all form av barnbegränsning och såg inte kopplingen mellan stora barnrika familjer i tredje världen och fattigdom.

Så även om kritiserandet av påven är befogad (han är ju den ofelbare chefen för hela katolska kyrkan), så är det inte hans privata idéer han kritiseras för utan kyrkans. Men det är det inte så många journalister som vågar ge sig på.


English Version

It feels like the first day of spring today. I plan to go for a walk in the hospital park today. I am still in hospital getting chemo, but feeling really great at the moment. Blood count looks great and the chemo has not yet kicked in.

However, the positive feeling the early days of spring usually gives, with hope and a promise of a summer to come, also means that time is going. Something that one do not have too much of, and even if this is true for all of us, it is perhaps more obvious for others. I am still planning to play golf in September, go to see Tim in the playoffs for the Swedish American football championships in October, and to start working in October. But still, you sometimes think, this might be the last spring day that I see. I could get run over by a car tomorrow on my way home.

If any of you non-Swedish speaker wonders why this long Swedish text translates into this short one in English, it is only because English is such an efficient language compared to Swedish :-)

Inga kommentarer: