onsdag 16 september 2009

Stamcellsforskning kring myeloid leukemi belönas med årets Lasker Award

En av Amerikas förnämsta medicinska utmärkelser är The Lasker Awards, som är något av USAs motsvarighet till Nobel priset. I förrgår tilldelades The Lasker-DeBakey Clinical Medical Research Award, till tre forskare som förvandlat en dödlig cancersjukdom, Myeloid leukemi, till en hanterbar sjukdom genom deras upptäck av drogen Gleevec (imatinib mesylate).

Brian Druker, 54, från Oregon Health & Science University, Nocholas Lydon, 52, tidigare på Novartis Pharmaceuticals Co, och Charles Sawyer, 50, från Memorial Sloan-Kettering Cancer center, får priset för ett arbete de gjort under 1990-talet. Drogen förhindrar ett protein som skapas av en onormal gen som är orsaken till den här formen av leukemi. Vidare forskning har gjort det möjligt att stoppa resistans mot drogen hos vissa patienter.

Video: Länk

Lasker Basic Medical Research award går till John Gurdon, 76, vid Cambridge University och Shinya Yamanaka, 47, från Kyoto University och San Franciscos Gladstone Institute of Cardiovascular Disease. De får priset för deras arbete som gjort det möjligt att individanpassa stamcellsbehandlingar.

Video: Länk

Artiklar: UsaToday, 3quarks, Blomberg, Pressrelease, laskerfoundation, WSJBlogg, Scientist

Länk till Svensk medias alla artiklar om den här nyheten:
Länk till andra nyheter: DN1, SvD1, SvD2, AB1,

2 kommentarer:

Draculla sa...

Wow, hoppas du inte har något emot att jag länkar hit/Yvonne

David sa...

länka på bara!!
Hoppas allt är väl med dig och att du börjar återfå lite styrka.
kram
D