söndag 6 september 2009

Fildelningsmatematik

Jag har inte tidigare skrivit om fildelning, det är många andra som gör det och förmodligen med bättre kunskaper i ämnet. Jag har aldrig gillat fil för den delen heller.

Men det här tyckte jag var intressant. I Storbritannien har man lagt ett förslag att om du fildelar två gånger så blir du av med Internet. Internet har i och för sig inte alls den spridning i Storbritannien som i Sverige, men tanken att någon skulle kunna få rätten att stänga av mig från Internet känns lika främmande som att de skulle få mura in mig i betong.

Nåväl, det intressanta är de vetenskapliga fakta som man nu använder som motivation för att få igenom lagförslaget.

Man säger att 7 miljoner människor beräknas idka illegal fildelning:

"Referensgruppen påstår att de uppdragit åt ett forskningslag från University College London, och att resultatet 7 miljoner kommer från en rapport publicerad av Forrester Research.

Ett team från BBC letade upp rapporten men kunde inte finna siffran 7 miljoner någonstans, varför de kontaktade rapportens författare, Mark Mulligan.

Mulligan hävdar att siffran kommer från en rapport som han skrev om musikindustrins förluster på uppdrag av Jupiter Research (ett dotterbolag till Forrester). Den rapporten var betald av inga mindre än musikhandelns intresseorganisation BPI.

De 7 miljonerna var en siffra som man rundat upp (från 6.7 miljoner). De 6.7 miljonerna kom från en enkätundersökning gjord 2008 där man tillfrågat 1 176 nätuppkopplade hushåll, varav 11.6% medgav att de någon gång använt programvara för fildelning, dvs 136 personer.

Och det blir värre. De 11.6% justerades uppåt till 16.3% med antagandet att fler människor fildelar än de som faktiskt erkänner det i en undersökning. Mulligan säger dock att justeringen inte gjordes hursom helst, men att grunden för den är otydlig."

Alltså av 136 som säger sig ha använt fildelningsprogramvara (oklart om man därmed också fildelat olagliga filer), ger engelska staten och musikindustrin faktaunderlag för att påstå att 10% av Storbritanniens befolkning sysslar med olaglig fildelning.

En faktahantering som får den mediala svininfluensadebatten att verka heltigenom seriös och mycket sansad.

Bloggare: 1, 2, 3,

3 kommentarer:

grey sa...

Låter som den vanliga sifferhanteringen av upphovsrätts-, media-, och patentlobbyn. Liknande förvanskning av siffror har använts i de flesta rapporter och undersökningar de presenterat. Främst när de försöker visa att de har gått flera miljarder i förlust på grund av fildelning, samtidigt som de tydligen gör rekordår varteviga år efter att fildelning började bli mer allmänt spritt.

Anonym sa...

Mediemaffian behöver inte bevisa förlust, de behöver bara visa upp illusionen av förlust.

Anonym sa...

Helt makalöst. Använda 100 personer (som mkt väl kan ha använt fildelningsprogramvara lagligt) för att anse det bevisat att 7 miljoner fildelar olagligt :S