tisdag 15 september 2009

Berberin - nytt kvacksalveri mot cancer?

I Nya Svenska Magasinet (som verkar vara en reklamtidskrift för svenskar på kanarieöarna) gör man reklam för ett naturmedel som kallas Berberin och påstår att det hjälper mot diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Påståenden som faller under kvacksalverilagen.

Som vanligt, så är det ett medel som använts traditionellt i Indien, Kina, Korea och av indianer i Amerika (alla dessa grupper är givetvis kända för sin långa medellivslängd, sin redan för tusen år sedan avancerade cancersjukvård osv).

En "Dr Matti Tolonen", som givetvis har ett ekonomiskt intresse i försäljningen av dessa s.k kosttillskott, skriver:
"På sistone har även västerländska vetenskapsmän kunnat påvisa dess effekt i betrodda medicinska skrifter..." Och så finns en länk till en Wikipediaartikel om Berberin, där ca 60 referenser finns. Den del länkar fungerar andra inte, de flesta referenser (mer än 30) är till dokument skrivna av personer med kinesiska namn, övriga tycks mest vara arabiska och indiska namn. Sökte även efter referensen kring cancer, men det visade sig att den rapporten inte ska publiceras förrän in Oktober.

Berberin, fungerar inte bara mot cancer utan även mot diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, och tro det eller ej, men det finns inga som helst biverkningar. Men det är just det som är grejen med kvacksalvor, förlåt naturmedel och kosttillskott. Man behöver inte kunna påvisa någon som helst effekt, bara man bevisar att de inte är skadliga. Så det dessa tillskott har gemensamt är att de är ofarliga och helt verkningslösa, och den enda bieffekten är ett stort hål i din plånbok.

Så, trots att herr Tolonen refererar till "cancerforskarna har kunnat fastställa, att Berberin hindrar även växten av de flesta typer av cancerceller. Så tillåter jag mig starkt betvivla att detta inte är något annat än vanlig syniskt lurendrejeri av sjuka människor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag blir så jävla förbannad på folk som försker sko sig på sjuka människor.. jag undrar om den här mannen själv hade blivit sjuk i cancer.. hade han då tagit sina egna mediciner och inte uppsökt sjukhuset.. tror inte det.. jag tror att den mannen hade skrikit högst att få allt som stod till buds för just hans cancer.. och han hade nog levt på sjukhuset i rädsla att vara hemma själv.. för då får cancern ett övertag...

Ja.. idioter finns det överallt.. och bara länka till en Wikipedia sida.. det säger allt.. ja, jisses...

Kram i massor Pysis