fredag 11 september 2009

Cancersjuk 12-åring ger ut bok för att hjälpa andra

(Det här blogginlägget länkar till en massa olika nyhetsartiklar, av ett enda skäl. Att få fler att läsa just det här inlägget. Det är viktigt och angeläget och alla kan bidra. Om någon skulle stöta sig på att inlägget inte har något med den länkade artikeln att göra, så ber jag om ursäkt. )

En döende 12-årig pojkes sista önskan: att hjälpa andra barn med cancer. Emyr Owen, 12, visste att hans kamp mot sjukdomen var förlorad. Ändå så samlade han sina sista krafter för att ge ut en barnbok som kunde säljas till förmån för hans medpatienter och deras familjer i deras fortsatta kamp.

Det är nu en månad sedan han dog i Hodgkins lymfom, och under den månaden har hans bok "Pigs in space" sålts i över 2000 exemplar. Detta har givit 10 000 UK£ (ca 122 000 Sek) till den Walesiska barncancerfonden Latch. "Emyr sa ofta att han ville återbetala Latch när han blev frisk, för att de hade varit så snälla mot honom och de andra barnen", säger hans mamma Sandra, 44. Han hade bestämt sig för att vinna kampen mot cancern, och vi hoppades alla att han skulle vara ett av de barn som faktiskt lyckades. Men det var han inte. Emyr dog hos sin familj i sitt hem i Nottage, Porthcawl, den 9e augusti. Han fick i alla fall leva så länge att han fick se den färdiga boken. Nu har familjen satt som mål att sälja 5000 kopior av boken, till minnet av deras otroligt starka och modiga pojke.

"Vi är så ledsna och saknar honom så mycket. Livet är numera så tyst för oss."
Mamma Sandra, som tidigare varit sjuksköterska, lever tillsammans med Emyrs far Kevin, 47 och Emyrs äldre bror Huw, 15, säger att familjen har funnit mycket tröst i det faktum att så många vill ha boken, och att det finns barn som vill höra sagan varje kväll. Det visar på Emyrs fina karaktär att han ville återbetala dem som varit så hjälpsamma mot oss. Och han blev jätteglad när han såg boken och alla de brev han fått från sina läsare som sa att de tyckt om hans bok. Emyr tyckte om sport och var medlem i SKer and Pink Bay Lifeguard club, han älskade rugby, och drömde om att vinna Wales distriktsmästerskap när han växte upp.

Det var nog det faktum att han var så vältränad och att han alltid hade sin rugbyboll med sig överallt, som diagnosen, Hodgkins Lymfom, kom som en total chock för oss alla. Hodgkins Lymfom är en form av cancer i lymfsystemet, särskilt i lymfnoderna, som är del av kroppens immunsystem. "Ingen av oss kan förstå hur någon som var så frisk och vältränad kan få något som detta", säger mamma Sandra. "Ändå var han så otroligt positiv. Han kämpade hela vägen.

Emyr påbörjade sin cytostatika- och strålbehandling direkt efter att ha fått diagnosen. Men trots behandlingen så missade han sällan någon lektion på skolan i Maesteg, där han gick. Emyr skrev boken i skolan, och det var rektorn vid skolan som föreslog att han skulle göra en bok. Rektor Manson är också den som gjort illustrationerna till boken.

Om en 12-åring med cancer kan göra så mycket för andra, så kan även du göra något. Gå in på Barncancerfonden och ge ditt bidrag. Fortfarande överlever inte vart fjärde barn som får cancer. Din hjälp behövs för att fler ska få överleva.

Artiklar: W1, W2, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AoB1, AoB2, AoB3, AoB4, AoB5, AoB6, AoB7, AoB8,

Det här har jag skrivit tidigare i ämnet.

2 kommentarer:

Pekka S sa...

Har skickat in ett litet bidrag.

David sa...

Stort tack Pekka!
/David