onsdag 23 september 2009

Obama hatet

Det har gått en tid nu sedan frälsaren kom till makten i USA. Man har upptäckt att Barack Obama inte var den man trodde han skulle vara. För vänstern en ny vänsterpolitik, för liberaler en ny liberal, för trötta och besvikna Bushanhängare en ny frisk fläkt.


Faktum är dock att han har haft och fortfarande har en eländigt svår uppgift. För att förstå den måste man också förstå de grundläggande skillnaderna mellan "Europeisk politik" och amerikansk politik. Att vara till vänster om republikanernas Bush är att sitta till höger om i stort sett samtliga svenska riksdagspartier, utom möjligen kristdemokraterna.


Att flytta makt till en regering, president, senat är av ondo, även om det innebär att flytta makten från korrumperade och giriga försäkringsbolag till en statlig myndighet för hantering av sjuk- och hälsovård, ses som ett stort hot och ett socialistiskt experiment, särskilt som det innebär att man då också måste dra in mer skattepengar från folket.

Till detta kommer sedan att det inte funnits någon enad opposition utan sådana som Rush Limbaugh har fått ett andningshål ur vilket de kan blåsa vilka otidligheter som helst ivrigt påhejad av Glenn Beck och andra. Men värst av allt är nog okunnigheten som går som en röd tråd genom hela debatten.

Detta är den stora folksamling som protesterade. Från en lite annan vinkel.

Allt som är hemskt är nazistiskt, kommunistiskt och socialistiskt, där är Obama en Marxist som ofta ritas med hitler mustasch och andra attribut. En debatt på den nivån är näst intill omöjlig att följa annat än som låg underhållning.Så, utan att gå in på den historiska bakgrunden kring tepåsar och 12 September-firandet. Så kan man väl säga att det var en aktion sponsrad och organiserad av ultra-högern i USA. Budskapet från början var att "detta skulle vara en dag då man mindes 11 September attacken, då man inte längre delade upp sig i blå stater och röda stater, eller politiska partier, utan en dag då vi enade skulle stå under en gemensam amerikansk flagga för att skydda friheten och vår nation" (sagt av ingen mindre än Chuck Norris).


Alltså firar man dagen genom att organisera en protestmarch mot den president som mest överlägset vunnit något presidentval och kallar honom terroristälskande illegal invandrare, kommunist och fascist (eller möjligen marxist-nazist), som är ute efter att förgöra friheten, döda din mormor och äta Sara Palins bebis.

Visserligen brukar man någonstans här säga att "nu överdriver jag visserligen lite" men nej, i det här fallet gör jag inte det. Debatten drivs på en så låg nivå att den blir pinsam. Och lika pinsamt tycks det bli varje gång någon reporter går ut bland protesterarna och frågar dem efter exempel på Europeiska socialiststater som driver kommunistisk hälso- och sjukvård, och svaret blir först en pantomim av ett frågetecken (Europa, hmm., land i Europa, hmm, Tyskar var med i andra världskriget, så de är nazister, dvs kommunister), "- Nej, vi vill inte ha socialistiska sjukvårdsförsäkringar som i Tyskland. Usch." (Förf.anm. Tysklands förbundskansler heter Angela Merkel och är partiordförande i Christlich Demokratische Union (CDU), och kan väl var det parti som närmast låg George W. Bushs republikaner.)

Någon bloggare hävdade att alla människorna man ser på bilderna verkar så harmlösa (Kvinnor, barn och handikappade), och visst, saknas väl de där upp till hårfästet beväpnade militanta typerna som man kanske kan se i andra länder där inbördeskrig mer eller mindre pågår. Men det är nog minst lika farligt när "gemene man" fylls med så mycken okunnighet att man ser en skattehöjning för att svårt sjuka som tillhör gruppen 45 miljoner oförsäkrade i USA även de skulle ha rätten till åtminstone en chans till ett hälsosamt liv, som ett stort socialistiskt, fascistiskt eller om det var nazistiskt hot mot en hel nation.

Så, nog har Herr president Obama fortfarande en del uppförslut kvar innan han kommer upp på backkrönet. Jag hoppas bara att vägkanten kunde fyllas av människor som mindre påminner om Ceausescus inköpta och inbussade rumänska gruvarbetare att statera supportrar, och mer om fria välinformerade människor. Sedan må de kritisera både Obama, McCain, Palin och kanske till och med Bill O'Reilly baserad på kunskaper och fakta (även om de då skulle innebär att Bill O'Reilly inte längre hänger med i diskussionen).

Länkar och Artiklar: ScienceBlogs, Svd1, FrontpageMag, HD, SvD2, AB1, Utredarna

Inga kommentarer: