måndag 14 september 2009

Drevet mot gravida och ammande mammor

Man kan nästan få en känsla av att journalisterna gillar att oroa gravida kvinnor och ammande mammor. På toppen av alla grisinfluensalarm som gäller gravida, kommer "nyheten" om att inflammation inte ökar risken för bröstcancer.
Och nu kommer den här nyheten om att risken att få bröstcancer när man är gravid är pytteliten, men den har fördubblats, och dessutom finns det ingen koppling mellan graviditet och bröstcancer. Förvirrande eller hur?

Den senaste "icke-nyheten", är den att "Bröstcancer vid graviditet ökar". Vilket i och för sig är sant. Man skriver vidare att: "Förekomsten av bröstcancer i samband med graviditet har mer än fördubblats i Sverige under de senaste årtiondena. Men trots ökningen är det fortfarande sällsynt att kvinnor som väntar eller nyligen fött barn insjuknar i bröstcancer".

Det är i och för sig inget direkt fel med nyheten om det inte vore för att den tycks försöka säga något annat. Budskapet mellan raderna är att om du är gravid kvinna ska du börja oroa dig för bröstcancer. Graviditet och bröstcancer hör nog ihop, och dessutom är det fler och fler som får bröstcancer.

Men det är inte det man kommit fram till i studien. Det man kommit fram till är att eftersom medelåldern för gravida har stigit, så ökar risken för att man får cancer under eller i anslutning till graviditeten, eftersom risken för cancer ökar med åldern. Dvs, det gäller även bröstcancer.

Man säger i och för sig att det är sällsynt med gravida som får bröstcancer. Det enda som jag fann värt att notera var att man uppenbarligen behöver förbättra diagnosmetoderna för att upptäcka bröstcancer under graviditeten.

Artiklar: UNT1, SvD1, SvD2, AB1, DN1
Bloggar: 1, 2,

Inga kommentarer: