tisdag 12 maj 2009

Behandlingar o prover

Jag nämner ofta i mina små statusrapporter alltifrån nålar till CVKer till PET-scan. Jag har i tidigare inlägg beskrivit en del av dessa saker. Men det finns också en hel del saker som jag kanske tar för givet att alla vet vad det är. Det förutsätter dock att man legat inne på sjukhus av någon anledning för att överhuvudtaget ha kommit i kontakt med dessa. Så en kort genomgång av de vanligaste behandlingarna och proverna man genomgår, framförallt när det gäller cancer, men även i andra sammanhang.

N.B. Jag är ingen läkare. Det jag skriver är baserat på mina erfarenheter och det jag läst/hört. Man ska aldrig försöka ställa diagnos på sig själv, framför allt inte cancer och framför allt inte baserat på vad man läst sig till på Internet

En infart/nål
För att kunna ta emot något intravenöst så behöver man en infart. Små mängder kan man givetvis ge i form av en spruta, men så fort det gäller lite mer så behöver man sätta någon form av nål. (Behöver man ha en infart under lång tid, månader, så får man mer permanenta infarter som CVK, Picc-line, Port-a-Cath m.m.).

Det som faktiskt sitter i armen är inte en "nål" utan en plastslang. Det är alltså fullt möjligt att böja armen även med en nål i armvecket.

Den här typen av infarter är oftast inte lämpliga för cellgifter.

Cellgifter

Det finns en mängd olika cellgifter. Oftast består en kur av flera olika typer av cellgifter som ibland ges enligt ett särskilt schema (cellgift 1,2,3 dag 1, cellgift 4,5 dag 7 etc). Vissa är starka gifter som kräver skyddskläder för vårdpersonal (t.o.m. urinet från en patient som fått cellgifter ska hanteras på ett särskilt sätt för att inte förgifta vårdpersonal). Vissa cellgifter är "svaga" och tas i tablettform, men de flest ges i form av intravenöst dropp. Ofta har man också en droppräknare på droppställningen som ser till att cellgifterna kommer in i en förutbestämd takt, dvs under en viss tid. Trots att man ofta får flera cellgifter under en kur/delkur, så får man givetvis ett cellgift åt gången. Före och efter får man också mediciner mot eventuella biverkningar framförallt mot allergiska reaktioner och illamående.

Benmärgsprov

Benmärgsprov tas bland annat för att se om cancern spridit sig till benmärgen (lymfom, leukemi etc). Det görs med en grov nål under lokalbedövning. Man ligger på mage på en brits. Nålen förs in i höftbenet och ett litet prov från benmärgen tas. Precis när man suger ut benmärgen kan det kännas litegrann. Dock är provet inte alls så smärtsamt som man skulle tro. Man kan få lite värk en tid efteråt dock.
Nålar som används vid benmärgsprover.

Biopsi/punktion

När man har en tumör eller t.ex. en svullen lymfnod eller något annat som kan tänkas bestå av cancerceller gör man en biopsi eller punktion. Det innebär att man med en nål tar ett cellprov. I ytliga prover används en mycket tunn nål som inte kräver någon bedövning (bedövningssprutan är ändå mycket grövre). När man gör en djupare punktion ges lokalbedövning. Givetvis kan biopsier göras under narkos när "tumören" finns på mycket svåråtkomliga ställen eller om provet tas när man opererar bort delar eller hela tumören.
Biopsi/punktionsnålar
PET-Scan

Positronemissionstomografi. Liknar en datortomograf men med längre "tunnel". Den innehåller också en datortomograf. PET-scan ger en bild av tumörer och canceraktivitet. I kombination med en datortomograf-bild som också ger form och "färg" så kan man få en bra bild av tumör och canceraktivitet i kroppen. En undersökning tar ca 30 minuter, men förberedelse 1-2 timmar (framförallt behöver man få i sig ett radioaktivt kontrastämne, glukos och därefter en stunds vila). (Det syns inte på bilden med PET-scan tunneln är öppen i båda ändar och man befinner sig bara några sekunder med huvudet i tunneln. Den största delen av tiden ligger man med huvudet "ute" på andra sidan.

Lungröntgen

Traditionell röntgen. Görs dels för att se eventuella tumörer och även infektioner, vätskeansamlingar i lungar. Tar ca 10 minuter och kräver inga förberedelser.

Datortomografi (CT-scan)

Ger en 3-dimensionell bild av innanmätet (skivar upp hela kroppen i bilder). Man får via en nål i armen kontrastvätska under själva fotograferingen. Britsen man ligger på åker fram och tillbaka genom "badringen", samtidigt får man hålla andan (10-30 sekunder åt gången). Undersökningen tar ca 20 minuter.

Tidigare inlägg:

Port-A-Cath
Allogen stamcellstransplantation
Lymfom frågor och svar
Blod och blodprover

Inga kommentarer: