söndag 31 maj 2009

Mat i petriskålar - Sodexo


Och sen kommer maten in. Eftersom jag kom in hit i natt så har jag inte själv kunnat välja mat till lunch utan får Sodexos kulinariska massaker nr 6: Kyckling med bacon, senapssås och potatis.

Recension: sönderkokt industriskalad burkpotatis som värmts i mikro tillsammans med morötter och 2 brysselkål. Värphöna hädangången vid hög ålder blandat med arslet på grannen (grisen), i en sur sås. Jag äter upp de två brysselkålen (de ska ju ändå vara ganska sönderkokta för att vara goda.)

Sodexo behöver inte ange innehållet i detalj. Men jag fick en efterrätt som Sodexo köpt in på den står hela listan. Rätten som leveras i en liten platt plastburk, ungefär som en petriskål.

På locket till denna ”cheescake blåbär” står Bäst före 16 april 2010. Den innehåller, och nu skippar jag ”normala” ingredienser:

Mjölkprotein, raps-och palmolja, skummjölkspulver, smörolja, E1442, E440, E407, E270, E331, E330, E500, E503, sojalecitin, E223, odefinierade ”aromämnen”, sammanlagt 23 ingredienser.

Som tur är kommer feberfrossan ungefär samtidigt, så jag behöver inte äta upp allt på tallriken.

Den mikrade plastbunken kommer från Sodexo Stjärnköket. Jag vet inte om det är ett sätt att göra deras mat mer trovärdig, men det gör mig bara mer förbannad.

Fredrik Strand börjar sitt nya jobb som VD på Sodexo imorgon. Ett tips till honom är att anställa någon som förstår sig på mat, bland de som ansvarar för maten i mikrobunkarna som våra gamlingar och sjuka ska försöka leva på.

Så fick jag två nya febernedsättande tabletter och en skvätt kramplösande morfin. Så, ”back in business, sort of”.

Uppdatering:

Kvällens utfordring: Nötköttbullar. De påstås innehålla nötkött men förmodligen mindre än 20%. Små smaklösa skumgummibollar. Konsistensen är så gott som identisk med fiskbullars konsistens. Nu har jag dessutom hittat innehållsförteckningarna till maträtterna. Gemensamt är att det är skrämmande läsning.

Det är svårt att förstå varför råvaran "strimlad kyckling" ska innehålla karamellfärg, eller varför man har tre smakförstärkare i gräddsåsen.

Avgående VD "nyanserade" visst debatten för en vecka sedan. Att säga att maten nu "tillagas nära patienten" är en milt sagt förskönande omskrivning. Maten körs i mikro. "Bibehållandet av grönsakernas krispighet" är väl en konsekvens av att man mikrar underkokta grönsaker.

Vilken annan djupfryst mikro-rätt som man kan hitta i frysdisken på ICA är godare och billigare än dessa. Det finns inget försvar för att leverera sånt här till gamla och sjuka.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Kanske dumt att berätta det här, men jag kan inte låta bli...

För länge sen jobbade jag i personalmatsalen på ett sjukhus, och på helgerna blev vi utlånade till köket. En arbetskamrat till mig hade ett plåster på tummen när hon började steka pyttipanna i tre stora stekbord på 1 X 1,5 metee. När hon var klar hade hon inget plåster på tummen längre. Prova att hitta ett litet brunt plåster i dessa mängder pyttipanna...

David sa...

Man får väl bara hoppas att den blev ordentligt stekt. Jag är inte ens säker om man skulle upptäcka ett plåster i en Sodexo-portion. Det verkar finnas en hel del ganska oidentifierade ingredienser.
Sodexo är vad jag förstår gamla SAS Catering. Maten är alltså flygplansmat gone bad, very bad.
:-)