söndag 3 maj 2009

Rätten att skriva

De nyheter som genererar mest diskussioner bland bloggarna just nu är båda från Aftonbladet. Den ena ”Frukten gör dig fet” och den andra ”För fet för din ålder? Kolla själv!”. (AB1, AB2)

Bloggar: 1, 2, 3, 4

Båda ”nyheterna” ingår väl i samma patrask och pöbeljournalistik där man finner paparazzifotografer, skvaller, insinuationer och lögner. Det vill säga riktiga lågvattenmärken.

Men det är ändå ett lågt pris vi får betala för att ha en fri press. En rättighet värd att slåss hårt och länge för.

Freedom House släppte för ett par dagar sedan sin rapport om pressfriheten i världen 2009. Den visar en tillbakagång för sjunde året i rad.

Bara 17% av världens befolkning kan åtnjuta en helt fri press. Föga förvånande finner man brister i pressfriheten i totalitära stater (politiska och religiösa). Stater som Nord Korea, Burma, Eritrea, Libyen, Kuba och Turkmenistan rankas som de värsta av de värsta.

I Amerika (Nord- och Sydamerika) finns två länder som bedöms som helt ofria, Kuba och Venezuela. Något att tänka på då båda dessa länder har sin trogna skara av svenska supportrar.

Som enda land i Västeuropa, utmärker sig Italien, som inte har en helt fri press. Den påverkas av Berlusconi, maffian och en ultrahöger understödd av Vatikanen.

I Januari i år sköts chefredaktören för ”the Sunday Leader” en Lankesisk tidning, till döds av okända skyttar på motorcykel. Detta efter att ha haft mängder av påstötningar från regeringen på Sri Lanka. Samma vecka bombas det största privata TV-bolaget.

Anderson Manyere, en journalist från Zimbabwe kidnappades i december förra året och sattes i ett av Mugabes beryktade fängelser. Förra veckan släpptes han, för att bara 48 timmar senare vara eftersökt av polisen igen.

Så medan man på Kuba skickar regimkritiska journalister till 10-15 års fängelse, när man i Ryssland lönnmördar obekväma journalister och bloggare, Sri Lanka bombar TV-hus, och Robert Mugabe jagar alla kritiker, så utnyttjar svenska journalister sina rättigheter genom att skriva artiklar om hur människor kan mäta om de är för feta för sin ålder.
Bloggar: 1, 2, 3

Intressant?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att se att du är tillbaka vid tangentbordet!, som alltid intressant att läsa dina välskriva inlägg.
Önskar det fanns ngt jag kunde göra för att hjälpa dig att må bättre
Kram Caroline

David sa...

Tack Caroline,
bloggen hjälper mig väl lite att hålla humöret uppe, och tänka på annat.
Kram
David