fredag 15 maj 2009

Skillnad på folk och folk


Sodexo-debatten fortsätter i SvD. Dels visar det sig att avtalet med Sodexo slöts av tjänstemän utan politikernas inblandning. Vilket får en att fundera på hur Landstinget sköts egentligen, när tjänstemän kan sluta miljardavtal.

Branschorganisationen "Kost och näring" (storkökens intressegorganisation) skriver på Brännpunkt i SvD att debatten är onyanserad och att lösningen ligger i mer pengar till storköken och höjda löner och status till personalen. Av detta skulle alltså maten blir bättre. Jag har aldrig förstått det där med att kvalitet har med löner och status att göra. Kan det inte vara så att lön och status hänger ihop med vilken kvalitet man levererar. Jag tror inte att kockarna på Operakällaren lagar den mat de gör för att de har (förmodat) högre lön och status än Sodexo-kockarna. Mer troligt är att de har högre lön och status för att de lagar bättre mat.

Visst är Sodexo debatten också ett lyxproblem i jämförelse. Enligt FN:s Somaliaansvarige, Mark Bowden väntas en lång torrperiod i Somalia (samtidigt som UNHCR rapporterar om skyfall som gör livet svårare för de fattigaste. Är det inte det ena så är det det andra).

Ett land där redan var femte barn visar tecken på undernäring. I detta land med dess plågade befolkning strider en grupp extrema islamister (tautologi?) mot den av FN stödda interimsregeringen som i sig är pro-Sharia.

Enbart den senaste veckan har 140 civila dött i ett krig där parterna bara ser andra människor som hinder för deras egen karriär i livet efter detta. Religiös fundamentalism har aldrig gagnat människorna.

Sverige skickar ner några Kustkorvetter till Somalia. För att ingå i EU-styrkan som ska skydda västerländska fartyg mot pirater.

Och givetvis rapporterar alla tidningarna om dessa 140 (förmodade) svarta muslimer som dödats. Svenska Dagbladet (pappersversionen) har som enda tidning en helsida om detta. Aftonbladet rapporterar däremot att de kartlagt var man köper den billigaste spriten. Expressens huvudnyhet handlar om en dansk som misstogs för homofil istället för hemofil (dvs blödarsjuk).

2 kommentarer:

Lars sa...

Du glömde nämna vilka västerländska fartyg de svenska korvetterna (de är två, samt ett stödfartyg) ska skydda. Nämligen FN:s hjälpsändingar av mat inom World Food Program...

David sa...

Det förändrar inte mycket i sak, då de ingår i EUs antipirataktiviteter för att skydda västerländska intressen.