måndag 11 maj 2009

Melanom-dagen


Idag är det Melanom-dagen. Malignt melanom är den snabbast ökande cancerformen i Sverige. Det är också en cancerform där man själv kan påverka. Framförallt genom att se till att inte bränna sig i solen. Risken för hudcancer är också större hos ljushyade och rödhåriga människor.

Så även om 80% idag botas (framförallt om man upptäcker melanomet tidigt), så är det bättre att ta det lugnt med solandet (du är vacker ändå), och inte chansa. Cancer är inte särskilt kul.

Artiklar: UNT1, UNT1, Metro, SO, SR

4 kommentarer:

Anonym sa...

Maken min är ju rödhårig.. och själv går jag på cytostatika.. så vi är långt ifrån solen...

Skugga är skönast.. man blir solbränd om man sitter under en korkek och luktar på blommorna och man blir det om man ligger på en filt mitt uppe i solen.. men man bränner sig inte i skuggan och man får en vackrare färg som håller längre än den man får mitt uppe i solen...

Kram Pys

Mats sa...

Jag brukar gå och kolla mig. Har varit på "melanoma monday" tre fyra gånger. Det har som tur är "bara" varit godartad hudcancer i pannan än så länge. Jag har en hudtyp som en Engelsman, dvs jag blir alltid röd och aldrig brun. Har slutat sola över huvud taget och uppskattar skuggan mer och mer för varje år.

David sa...

Ja, skugga är något väldigt underskattat.

helena sa...

jag fick bortplockat tre eller fyra "födelsemärken" (varför heter dem så? man har ju inga alls när man föds!) när jag var tonåring som var "onda" men sedan dess har jag inte fått några nya, elaka. men jag minns att det var väldigt, väldigt många kontroller.