måndag 4 maj 2009

Grippe 9

Foto av Adam Baker

Fransmän och Frankrike har sedan jag tågluffade i min ungdom, alltid lyckats charma mig. Att köpa sig lite bröd, en god Camembert och en flaska vin och sätta sig i någon av parkerna i Paris och titta på gubbarna som spelar petanque är en sådan där minnesbild som hänger kvar i arkivet. Visserligen har man sedan länge i minnesbilden retuscherat bort den ständigt närvarande doften av hundskit i Paris parker.

Något som fransmän inte kan beskyllas för är förmåga att organisera. Visserligen är italienare (och nu haglar mina fördomar kring nationalkaraktärerna fritt), än värre, och brukar leda till att mitt svenska, av ordning, helt beroende blodtryck stiger till rent hälsofarliga nivåer så fort jag passerar den italienska gränsen.

Men fransmännen tycks låta design och stil gå före allt som är praktiskt. Det är bara att se på de fantastiska flygplatserna de bygger. Djärv arkitektur som i sig motiverar ett eget besök. Att du sedan förmodligen hamnat på fel terminal och det tar minst en timme att ta dig till den rätta är underordnat. Den utflippade arkitekturen leder också till ett eko som gör det helt omöjligt att höra högtalarutropen. Å andra sidan har jag ingen varm känsla av att flygen går på tid från Frankrike. Nej, huvudsaken att de går snyggt.

Ett av de mer fantastiska minnen jag har från Charles du Gaulle flygplatsen utanför Paris, var när jag kom från Montreal och skulle vidare hem till Stockholm. Air France planet var naturligtvis försenat från Montreal så vi fick springa till den andra terminalen. När vi kom dit så var den avspärrad. Man hade nämligen glömt att låsa terminalen för natten, och nu krävdes det att man sökte igenom hela terminalen med hundar av säkerhetsskäl.

Något annat som är typiskt för franska flygplatser är strejkerna. Är det inte piloter så är det markpersonal, cateringpersonal, bagagehanterare, de som preparerar varma handukar till Business Class resenärerna, städarna, eller vilken annan yrkesgrupp som helst, som strejkar.

Det allra senaste är nu att de franska bagagehanterarna, efter egna studier av H1N1 viruset får man anta, kommit fram till att viruset smittar inte bara mellan gris och människa, människa och människa, utan även från väska till människa. Därför strejkar de franska bagagehanterarna nu för att slippa hantera mexikanska väskor.

1 kommentar:

Ingrid sa...

Nu fick jag mig ett gott skratt! Ditt inlägg väckte många minnen (jag gillar Frankrike (mycket) men vissa "företeelser" kan vara tålamodsprövande för en svensk... Fransmän har också de mest kreativa sätt att parkera sina bilar på- och likaledes kreativt sätt att köra dem (och gud nåde den person som betrakatas som misshaglig... ut ur bilen och så råskäll, råskäll.... (fast det är kul efteråt!)Undrar just hur länge "bagagehanteringsstrejken" ska pågå?