torsdag 13 augusti 2009

Varje människas rätt att få röka ihjäl sig


Eller?
Norge och sedan möjligen Sverige kan komma att införa "skräckbilder" på cigarettpaketen. Bilder på foster, obduktionsbilder på svartrökta lungor, förstörda tänder, ytliga cancersvulster i ansiktet osv.

Samtidigt sägs i en undersökning att 92% av rökande tonåringar påverkas inte av antirökkampanjer.


bilder på små rökande barn må vara skrämmande men frågan är om de inte bara just är skrämmande och inte avskräckande. Kopplingen mellan passiv rökning och cancer finns det en debatt om. Och för en rökare kan man lätt slå ifrån sig det argumentet. Eller är det så att bilderna i första hand är till för att avskräcka gravida kvinnor. Jag vet inte, men propaganda brukar bara fungera på de redan frälsta.

En attitydförändring behövs och fortsatt arbete med information. Varje vuxen rökare borde kanske få känna på hur det är att leva med KOL eller vad en lungcancerbehandling går ut på. Och visst borde rökarna tåla lite trakaserier, de betalar ju inte hela notan för rökningens konsekvenser trots att tobaksskatten kan verka hög.

20% AV ALLA CANCERFALL ÄR RELATERADE TILL RÖKNING. Det är nämligen inte bara lungcancer som kan orsakas av rökning utan även: cancer i strupen och munhålan, i urinblåsan, njurarna, magsäcken, livmoderhalsen och bukspottkörteln. 10 000 cancerfall per år beror på rökning.

Bloggar: 1, 2, 3, 4

(Jag har själv varit rökare, snusare och nikotintugguminist i många år. Men är nu fri från det och garanterad att inte få lungcancer)

Inga kommentarer: