torsdag 27 augusti 2009

Snabbmatsindustrin - Hur tänker ni?

Några av Amerikas mest kända snabbmatskedjor har lyckats få till konkokter som får MacDonalds Double quarter pounder att se ut som lite selleri.
(Idé och text har jag snott från den här länken, men jag har gjort en mycket fri översättning med egna tillägg alldeles själv).

Även om hälsotrenden är fortsatt stark och nya dieter och träningstrender kommer fram hela tiden, så går det inte att sticka under stol med att var tredje amerikan nu är sjukligt överviktig. De överviktiga i USA kostar sjukvården, enligt Pricewaterhouse Coopers estimat, 147 miljarder dollar om året i onödiga utgifter. Möjligen kan det bero på att snabbmatsindustrin hittar nya kreativa vägar att blanda ihop socker, salt och fett och servera det på en tallrik som vi sedan glatt betalar 50 kronor för.

Här kommer de 7 värsta snabbmatsrätterna någonsin

7. Krispy Kreme Doughnut Sundae
Företaget Krispy Kreme frågade sig för 2 år sedan, hur kan man göra en glassefterrätt mer onyttig? Enkelt, man börjar med att ta bort allt nyttigt, som bananer, jordgubbar och liknande och ersätter det med en munk. Sen lägger man på olika förbättrade "toppings" som Snickersbitar och mintchoklad.


6. Starbucks Mocha Coconut Frappuchinokaffe med vispgrädde
Om du börjar dagen med en kopp kaffe varför då inte välja denna läckerhet och samtidigt få i dig en fjärdedel eller femtedel av dagsbehovet av kalorier. Den innehåller nämligen 550 kalorier och 22 gram fett.

5. Cheseburgarpommesfrites
Varför ska man själv behöva tugga och blanda sin cheeseburgare och pommes frites. Man blandar ihop någon form av köttråvara med ostråvara, bröar dem och därefter friteras de. Serveras med ketchup eller barbercuesås (eller varför inte den flamländska varianten med majonäs). 10 stycken sådana här pommes frites och du får i dig en tredjedel av ditt dagsbehov.

4. KFCs (Kentucky Fried Chicken, icke att förväxla med NFC, Nordstan Fried Chicken i Göteborg) berömda skål
KFC har en lång och ärorik historia i att stödja den amerikanska befolkningens kamp för att bli sjukligt överviktiga. Rätten bygger på traditionell amerikansk matlagning vari man tar en drös ohälsosamt klegg och stoppar det i en skål. Den här varianten innehåller potatismos, majs, friterad kyckling, brunsås och ost förstås. Resultatet är en 720-kaloriers gourmandrätt som ger dig 1.5 gånger ditt dagsbehov av fett.

3. Hardees Monster Thickburger
När MacDonalds och Burger King omkring 2004 började introducera hälsomat av typen sallad, så gick VDn för Hardees ut och i princip sa att de var fegisar som inte vågade erbjuda sina kunder en rätt som kunde förkorta deras livslängd. Han sa bland annat att "Thickburger inte är mat för skogshuggare utanför grabbar som vill ha riktigt stora, goda, saftiga och dekadenta burgare. Just det grabbar, det finns inget mer manligt än att kunna imponera på kvinnor med en kulmage som består till hundra procent av ister. Thickburgern innehåller 1420 kalorier och 107 gram fett.

2. KFCs Double down
För den som föredrar det nyttigare kycklingköttet framför nötköttet, så får vi här en maträtt helt i enlighet med Atkins dieten. Mellan två skivor friterad kycklingråvara läggs ett gäng baconskivor och en massa ost. Du får i och för sig 200 kalorier mindre än från Thickburgaren, men det kan du då kompensera med KFCs egen "Colonel's Sauce".

1. Dominos Oreo kex pizza
(Oreo kex är som ett choklad ballerina kex med en vaniljfyllning). En pizzadeg som fylls med dessa kex och över alltihopa lägger man ett lager av socker glasyr.

Man väntar nu bara på att någon ska komma på idén att lägga en massa ost över alltihop, doppa i frityrsmet och sedan fritera den och servera med smälta snickers.

En av kapitalismens och amerikansk kommersialisms största symbol: MacDonalds stiger ändå i min aktning. Lite kul var det också att höra att vänster-/anarkist rörelsen: "Reclaim the Rosengård and bu för the police" var tvungna att söka skydd på MacDonalds, när de boende i Rosengård körde iväg dem. Och sen har ju MacDonalds sin Ronald MacDonaldstiftelse också.

1 kommentar:

Camilla sa...

Jag tycker om god mat, med betoning på mat. Men det där både ser och låter så äckligt!