torsdag 27 augusti 2009

Feel good

Det är inte ofta man springer på nyheter som ger en skön känsla efteråt. Det är synd att det inte finns något bra svenskt ord för "feelgood". Men här är i alla falla en historia som känns rätt skön. Som så många gånger förr så har jag snott texten och bilden, den här gången från New York Daily News - Queens. Här är den i en medioker översättning:

"Rapparen bakom "Roxanne's Revenge" får Warner Music att betala för hennes doktorsgrad" (av Walter Dawkins)

Roxannes hämnd var ljuv. Tjugofem år efter det att den första drottningen av hip-hop blev lurad på sina royalty checkar från WarnerMusic, så kan hon nu skryta med en Filosofie Doktorstitel som är betald genom en bortglömd paragraf i hennes första skivkontrakt. "Den här historien måste berättas" säger Shante. "Jag är ett exempel på att man kan vara en ensamstående tonårsmamma som bor i förorten, som uppfostrats av en ensamstående mamma, och ändå sluta med en doktorsgrad."

Hennes framtidsutsikter var inte så lysande åren efter att hon som fjortonåring slagit igenom med hiten:Roxannes Revenge", ett "vass-tungat" svar på rap gruppen UTFOs mega-hit "Roxanne, Roxanne." Singeln som kom 1984 såldes i 250 000 exemplar enbart i New York city, gjorde Shante (som är döpt Lolita Gooden)till hip-hopens första kvinnliga kändis. Hon fick efterföljare som Lil' Kim, Salt-N-Pepa och Queen Latifah - fast Shante fick aldrig den framgång som de fick.

Efter att ha givit ut två album, desillusionerad av musikindustrin och lurad av sitt skivbolag. Hon var nu tonårsmamma och bodde i Queensbridge Houses, och minns hur hennes liv hade gått i bitar."Alla verkade mygla med kontrakten, stal och ljög", säger hon. "Och att inse att jag bara var en vara, som vilken som helst, var knäckande".

Men då, vid 19-års ålder, så kom hon ihåg en paragraf i skivkontraktet med Warner Music, som sa att de skulle finansiera hennes studier för resten av livet.

Och till slut lyckades hon "casha in", när hon fick sin doktorsgrad i psykologi vid Cornell universitet (ett av de bästa i USA. övers. anm.) till en kostnad av 217 000 dollar. Allt betalt av skivbolaget. Men att få Warner Music att betala krävde en kamp. "De svamlade och höll på och kunde aldrig riktigt förklara skälet till varför de kunde säga nej till mig" säger Shante.
Hon antog att Warner trott att detta inte skulle kosta dem något att ha med i avtalet. Att de aldrig trodde att en tonårsmamma boende i en förort i allmännyttan skulle gå på college. Warner Music har avböjt att kommentera det hela.

Shante hade turen att hitta en allierad i Marguerita Grecco, dekanen vid Marymont Manhattan College. Shante visade henne kontraktet och dekanen lät henne delta i undervisningen gratis medan hon själv satte efter Warner Music. "Jag sade till dekan Grecco att antingen så går jag här eller så får jag gå på gatan, så jag behöver din hjälp", minns Shante. "Hon svarade att "Vi ska få dem att betala för det här". Grecco skickade räkningar och påminnelser till skivbolaget, och till slut, när Shante hotade att gå till pressen med historien, gick de med på att betala.

Shante fick sin examen 2001 och startade en okonventionell praktik som inriktade sig på att ge terapi till afroamerikaner som bor i staden. En grupp som vanligtvis är ganska motvilliga till att söka hjälp för mentala besvär och åkommor. "Det finns så mycket tabu kring terapi, de tror att det innebär att de håller på att bli galna" förklarar hon. "Det är inte sant Det betyder bara att man behöver någon annan att prata med". Hon använder sig ofta av hip-hop musik i sina terapisessioner och uppmuntrar sina klienter att "släppa ut sin inre MC och skrika ut exakt vad de har i sina tankar". "De har svårt att släppa loss och njuta av livet. Så låt dem låsa upp dessa dörrar".

Shante, nu 38, jobbar också ideellt. Varje termin så ger hon ut ett 5000-dollar stipendium till kvinnliga rappare genom organisationen Hip Hop Association, som är en hjälporganisation. Hon ger också råd, via sin MySpace-sida, till unga kvinnor i musikbranschen. "Jag kallar det en varningstjänst, så att deras drömmar inte ska förvandlas till mardrömmar" säger hon.

Hip-hop mogulen Russell Simmons säger att Shante är en lysande förebild för rappare. "Dr. Shantes liv är en inspiration. Hon kunde ta för sig och lyckas kämpa sig upp. Hon är ett gott exempel på att man kan göra vad som helst. Allt är möjligt." säger Simmons.

Länkar: New York Daily, TechDirt

1 kommentar:

snowflake sa...

Det var en härlig historia!