måndag 3 augusti 2009

E-bok

Mina böcker med känsla. Inbundna av Gustaf Hedberg

"E-Böcker kan slå stort i höst". Jag hoppas inte det. Åtminstone inte så länge en e-bok är något som elektronikindustrin fått konstruera. Alltså en plastig grunka med skärm på vilken man kan läsa elektroniskt lagrad text.

Tänk istället om det varit bokbinderiindustrin som konstruerat e-boken. Tänk er en riktigt bra deckare inbunden i ett vackert halvfranskt band i Gustaf Hedbergstil. Inbundet i oxblodsrött skinn med träpärmar (en bok bunden av hovbokbindare Gustaf Hedberg jämfört med det kartonnage man köper på bokrean, är som att jämföra den bästa rätten från en restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden med ett två dagar gammalt Happy Meal från MacDonalds). Och innanför ryggen på den här boken sitter då en liten inbyggd MP3-spelare, FM-radio och GPS. Man kan då lyssna på musik samtidigt som man läser. Eller om det är en kartbok så kan den dessutom tala om var du befinner dig på kartan. Det är väl också en elektronisk bok, alltså en e-bok.

Eller en talbok i form av ett helfranskt band i blindpräglat vellum, med inbyggd mobiltelefon. För de med äkta hälfter finns även en variant med handsfree, så att man kan fortsätta läsa när man svarar i telefon.

Då önskar jag att E-boken slog i höst.

Artiklar o bloggar: Svd, Ravennasblogg, Diverseblogg, Badlandshyena

2 kommentarer:

Niclas Tamas sa...

Hej!
Du har nog skapat en helt ny marknad med ditt inlägg. Jag skulle älska en läsplatta av typen PlasticLogic inbunden på det sättet!

Ramona Fransson sa...

Alla kan inte ha lyxen med ett rum bara för böcker.

En del vill läsa mycket men kan bara unna sig vissa köp. Böcker är vackra och härliga men också jävligt tunga att släpa på. Därför är läsplattan det som kommer att revolutionera bokbranschen. Ungefär som mobilen reducerade telefonkioskerna.

Vem trodde på det för 15 år sedan?