torsdag 27 augusti 2009

Nytt Ronald MacDonaldhus i Linköping

I onsdags invigde HKH Prinsessan Madeleine ett nytt Ronald MacDonald hus i Linköping. Läs vidare ur pressmeddelandet från stiftelsen:

HKH Prinsessan Madeleine invigde idag Sveriges fjärde Ronald McDonald Hus. Huset erbjuder familjer med svårt sjuka barn ett tryggt och hemlikt boende under tiden barnen behandlas på Universitetssjukhuset i Linköping. En av höjdpunkterna under invigningen var när HKH Prinsessan Madeleine planterade ett vårdträd, som ska bringa lycka åt alla familjer som bor på huset.

HKH Prinsessan Madeleine har sedan tidigare ett stort engagemang för utsatta barn. Prinsessan har arbetat för World Childhood Foundation, praktiserat på UNICEFs huvudkontor i New York och är beskyddare av Stiftelsen Min Stora Dag. Efter invigningsceremonin fick HKH Prinsessan Madeleine en rundtur i huset, träffade en familj som redan flyttat in och fick ge namn åt ett av rummen.
– Behovet av huset har varit så stort att vi inte kunde vänta på invigningen, utan vi tjuvstartade och lät de första familjerna flytta in redan i juni, säger Katarina Hågfeldt-Collin, verksamhetsansvarig för Ronald McDonald Hus i Linköping.
– Ronald McDonald Hus har gett oss kraft att kämpa för vår dotters liv. Det finns inte ord för vad detta betytt för vår familj. Huset är som en oas, en plats där vi kan andas och hämta ny kraft. De gånger som Julia kan bo med oss på huset märker vi att hon blommar ut och blir tryggare och lugnare. Det berättar Marcus och Johanna, som var en av de första familjerna som flyttade in på Huset i Linköping sedan deras lilla dotter drabbats av cancer.
– Ronald McDonald Hus stimulerar det friska i barnet och vi inom vården kan koncentrera oss på att ge en bra och högkvalitativ vård med vissheten att boendet på huset ökar kvaliteten i hela vårdprocessen. Det framhåller Nina Nelson, verksamhetschef vid Barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

I och med dagens invigning får Universitetssjukhuset i Linköping landets fjärde Ronald McDonald Hus. Tidigare hus ligger i Huddinge, Göteborg och Lund och de har hittills haft cirka 20 000 familjebesök under längre eller kortare perioder. I husen har cirka 50 000 familjemedlemmar varit tillsammans i en trygg och hemlik miljö samtidigt som de fått stöd av andra familjer i liknande situationer under den svåra tid då barnet behövt vård på sjukhus.
Många står bakom bygget Ronald McDonald Hus i Linköping har idag 14 familjerum och är 1500 kvm stort fördelat på två plan samt har en vind som vid behov kan inredas för att kunna ta emot fler familjer. Första spadtaget togs den 3 april 2008 och bygget har kostat 29 miljoner kronor. Huset har finansierats genom många små och stora bidrag, genom stöd från privatpersoner, företag och stiftelser.

Den främsta bidragsgivaren till Ronald McDonald Hus är McDonald’s i Sverige och gästerna på McDonald’s restauranger. Exempel på andra större bidragsgivare är Föreningen för Östergötlands Barn, Cederroth, Bosch Hushåll, Brio och DDB Stockholm. En lista över större bidragsgivare finns på http://www.ronaldmacdonaldhus.se/.

För mer information och frågor: Birgitta Mossberg, generalsekreterare för Ronald McDonald Barnfond Tfn: 070-354 85 14, e-post: birgitta.mossberg@rmdbarnfond.se

Katarina Hågfeldt -Collin, verksamhetsansvarig för Ronald McDonald Hus i Linköping. Tfn: 073-522 00 56, e-post: katarina.hagfeldt-collin@rmdbarnfond.se Nina Nelson, verksamhetschef vid Barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, Tfn: 0702 -98 13 28, e-post: nina.nelson@lio.se

Fakta om Ronald McDonald Hus
När ett barn blir allvarligt sjukt förändras tillvaron för hela familjen. Behöver barnet åka många mil för specialistvård blir det svårt för familjen att leva ett normalt liv. Det är viktigt att familjen då får vara tillsammans och känna något av den trygghet man upplever hemma. Detta är grundtanken med Ronald McDonald Hus. Familjen kan leva ett liv nästan som hemma, samtidigt som man har sjukhusets alla resurser inom gångavstånd. I Sverige finns i dag fyra Ronald McDonald Hus, vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, vid Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund och vid Universitetssjukhuset i Linköping. Mer information finns på www.ronaldmcdonaldhus.se

Fakta om Ronald McDonald Barnfond
Ronald McDonald Barnfond är en fristående ideell stiftelse, som bildades 1990. Stiftelsen har 90-konto och står under kontroll av SFI, Svensk Insamlingskontroll. Fonden har finansierat byggandet av fyra Ronald McDonald Hus i Sverige, uppfräschning och utrustning av ett sextiotal lekrum på barn-mottagningar i landet och delat ut medel till forskning inom barnmedicin. Totalt har Ronald McDonald Barnfond delat ut närmare 100 miljoner kronor. Mer information finns på http://www.ronaldmcdonaldhus.se/
Det har just varit avlöning, så passa på att ge till Ronald MacDonald eller till min insamling för barncancerfonden.

Inga kommentarer: