måndag 13 april 2009

Snart tillbaka till verkligheten


Jag måste erkänna: jag är fruktansvärt blödig när det gäller solskenshistorier. Som när en underdog får ett break på ren svenska. Förra gången var det Paul Potts, i år heter hon Susan Boyle. Video

Artiklar: AB, Expr.
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5

Det verkar som påskhelgen bara måste fyllas med religiösa nyheter. Det tycks drälla av dem i varje tidning, och de redan religiösa tidningarna blir än mer religiösa under påsken. Tidningen Dagen skriver om den amerikanska sjökaptenen som kidnappats av somaliska pirater. Enligt Dagen så frigavs han efter förböner. Amerikanska krigsfartyg, eldgivning och dödandet av 3 av 4 pirater hade förstås inget med den lyckade fritagningen att göra.

Tom Cruises dotter ska indoktrineras i Scientologikyrkan. Egentligen borde man väl inte reagera mer över detta än att kristna svenskar döper sina barn in i svenska kyrkan och därmed gör dem till medlemmar utan deras samtycke. Eller muslimska privatskolor, eller söndagsskolor, eller sekter. Att överhuvudtaget pådyvla ett litet barn något så komplicerat som en tro innan det ens fått en uppfattning om sig själv och en förmåga till kritiskt tänkande känns bara fel.

Dagens nyheter rapporterar att Stockholms katoliker blir fler. Den enkla förklaringen är att katoliker invandrar till Sverige. Mindre än 1% av Sveriges invånare är med i Katolska kyrkan. (Svenska Golfförbundet har sex gånger så många medlemmar.) De få svenskar som konverterar (konvertiblerna?), tycks skylla den negativa bilden på media. ”Media lyfter mest fram negativa saker om katolska kyrkan. " Ja, hur skulle det se ut med media som bara rapporterar om människor som sköter sig, länder som inte krigar, politiker som inget säger, och kyrkor som inte har präster som våldför sig på barn, eldar på aidsepidemier, bannlyser abortläkare och förlåter aktiva förintelseförnekare.

Artiklar: DN1, DN2, DN3

Fast alla de här frågorna är egentligen enkla och ganska oskyldiga i jämförelse med t.ex. katolska kyrkans s.k. barmhärtighetsprincip. En fascistoid människosyn som innebär att man ska hålla en hjärndöd människa i koma med hjälp av livsuppehållande åtgärder i oändlighet. Att en människa i fruktansvärda smärtor och dödsångest ska hållas vid liv så länge som möjligt. Och hjälper man bara dessa människor att tro på någon sagogud eller lite ritualer som är det lösningen på alla problem. Man får vara glad att katolska kyrkan inte ansvarare för svensk sjukvård. Tänk dig när ambulansen kommer fram till olycksplatsen, ut hoppar ett gäng munkar och nunnor som börjar be och slaska olja och rökelse omkring sig. Man skulle kunna sänka skatten och stänga vartenda sjukhus. Lidandet skulle förvisso öka enormt, men var det inte någon som sa att genom lidandet lär man känna gud.

Det är trots allt svårt att förstå hur någon idag, 2009, kan vilja fly från verkligheten, avsäga sig ett personligt ansvar för sitt liv och börja ägna sin tid åt meningslösa medeltidsritualer, istället för att hjälpa sin nästa.

Artikel: VärdenIdag

3 kommentarer:

Georg sa...

Som katolik kan man inte bli annat än deprimerad över den hånfulla okunnigheten som syns i artikeln - och oviljan att lära sig något om det som man tydligen inte vet något om.
Bara en sakkommentar: katoliker och katolska organisationer bedriver sjukvård i stor skala över hela världen - professionellt och med god kvalitet. och det är inte ens omöjligt att du själv har stött på en katolsk läkare eller sköterska om du har varit på sjukhus i Sverige.

Hälsningar
Georg, katolik och tänkande människa.

David sa...

Din depression skulle kanske bättre riktas till de över 4000 människor som i USA utsatts för sexuella övergrepp av Katolska kyrkan. Eller för alla dem i Afrika som får Aids därför att ert kyrkliga överhuvud hittat på en regel om celibat och avhållsamhet. Eller för alla de cancersjuka barn som inte kan botas därför att en av väldens största kyrkor bestämt att någon gud stoppar in en själ i en cell vid befruktningen och att ett litet cellkluster ska betraktas som ett liv.
Jag kan hålla med att jag är ganska ovillig att lära mig något om en 2000-årig sagobok från en religion som under 2000 år vägrat lära sig något. Som ständigt motarbetat vetenskap. Sen har jag alltid hävdat att det finns massor av underbara människor som hjälper andra människor. Dock har det väldigt lite med en stor förmögen kyrka att göra.

David sa...

Och, nej George, jag har inte träffat på någon läkare eller sjuksköterska som öppet visat sig vara katolik. I ärlighetens namn skulle det oroat mig att bli vårdad av någon som uppenbarligen tror på övernaturliga saker snarare än vetenskap och beprövad erfarenhet.