lördag 4 april 2009

Gubbvarning

Av gårdagens blogginlägg så framgår det kanske att jag emellanåt idkar lite släktforskning. Det är lite gubbvarning över det hela, men vissa aspekter är mer av spännande historiskt detektivarbete.

Innan jag började med släktforskning tyckte jag att släktforskare ofta var lite skrytsamma. Det var aldrig drängen Nils Nilsson som drogs fram utan alltid om man hittat någon kändis eller adel som det berättades om. Nu förstår jag mer varför. Svaret är helt enkelt att har man en gren av präster, militärer, adel, intellektuella eller kända hantverkare så finns det oftast mycket mer information bevarad.


Själv har jag på både min engelska och svenska sida släktled av bönder och lantarbetare där den enda information jag har är den man kan finna i kyrkböckerna.

Ibland hittar man bland brev, fotografier och andra dokument små guldkorn som ger lite mer bakgrund till namnet. Sigurd och Clara i brevet nedan var barn till Landsskrivaren i Luleå. En landsskrivare var en bokhållare direkt underställd landshövdingen men hade inga egna befogenheter.

Luleå Den 23 augusti

Min goda Clara
Nu vill jag skrifva några rader till dig och säga huru vi hafva det här hemma. Dina blommor må mycket bra och i synnerhet Gummi-trädet har blifvit ganska stort. Den hvita Törnrosen hade i slutet af Juli ända till tjugo blommor. Och kan du tänka dig att Calle, vår dräng i afton far till America. Pettersson som är hos Landshöfvdingen skall också fara. Men det allra roligaste är, att under dessa dagar har en Americanare af fransk härkomst Paul Du Chaillu varit här hos oss. Han har varit i Africa ock är den första hvita Americanare som skjutit en Gorilla, de stora aporna som blifva ända till tre alnar långa. Han var i Lördags på en bjudning hos Landshöfvdingen och der blefvo flickorna bekante med honom. Sedan kom han till oss ock berättade många roliga saker om Afrika. Han hermade den första gorillan som han sköt och var då så lustig, att jag sprutade tårarna ur ögonen, Annars är allt som vanligt. Laura sade mig att min portfölj är i Stockholm, glöm den ej då du far hem.


Din Broder
Sigurd Eurén
Luleå 23/8 1891

Paul du Chaillu (Juli 31, 1835 – April 29, 1903), upptäcktsresande och antropolog. Bodde en tid i USA under vilken han skrev många böcker om hans Afrikanska äventyr, framför allt för de yngre. Senare vände han sitt intresse mot norra Europa, och skrev ”The land of the Midnight sun” 1881, och 1889 ”The Viking Age”, 1900, ”The land of the Long Night”. Han dog i St Petersburg 1903.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilket intressant brev! Tala om guldkorn. Jag släktforskar också- och tycker att det är otroligt spännande. Jag har följt "Who do you think you are", serien som BBC har gjort (och nu visar väl Svensk TV något liknande?)

helena sa...

Jag har precis som du, släktforskat en del på min mors sida. Betyder det att jag är en tant nu? ;-) Fast kanske mina korsordstidningar vittnar mer om detta ...!
När jag släktforskade hittade jag en biologisk (levande) bror till min mor, som vi inte trodde fanns. Värsta dramat! Och jag fick tre extra kusiner på minuten.

David sa...

Hej Ingrid och Helena,
jag har dessutom turen att ha haft flera släktforskare i släkten så jag har fått mycket gratis. Jag har nu nästan 2500 personer i mitt släktträd.
Och ja Helena, du är nu officiellt tant. :-)

Jag har inte hittat några nya nära kusiner, men däremot en svensk kvinna som bor i frankrike som är min kusin i nionde ledet. Men hon kallar mig kusin i alla fall.
Sen hittade jag någon som inte är släkt, men som heter David Gottlieb. Ja, det finns flera av oss, men den här David är professor i hematologi och specialist på stamcellstransplantationer. Bor i Sydney. Märkligt sammanträffande eftersom det är hematologer och transplantationsexperter som tar hand om mig.

helena sa...

Oj! Har du skrivit till den där hematologen och berättat om sammanträffandet?
2500 pers är ganska imponerande!

snowflake sa...

Vilket otroligt spännande brev! begrep inte riktigt om det var släkt till dig eller inte, men i alla fall. Det visar att Luleå inte var helt bortanför den stora världen.

Att ha släktforskare i släkten så att man själv slipper men kan skörda frukterna måste ju vara det bästa.

David sa...

Snowflake: Sigurd som skrivit brevet är min farmors far. Han flyttade senare till Uppsala där han blev lektor i franska på universitetet. Han var också sångare i Orphei Drängar.