tisdag 7 april 2009

FN:s resolution mot kritik av religös fundamentalism


Det har varit förvånansvärt tyst om FNs resolution 62/154, trots att det innebär en kriminell handling att säga att Påven är kriminell eller att Sharialagar är ett förtryckarverktyg. Även om denna resolution inte är bindande, är det ändå beklämmande med den flathet moderna länder kryper för medeltidskulturen i dessa diktaturstater.

Den 26 mars i år så röstade ett antal diktaturstater i FN:s råd för mänskliga rättigheter igenom en resolution som kriminaliserar förtal (dvs. kritik) av religion (läs islam).
Resolutionen börjar med långa fina harranger om vikten av respekt för andra religioner och kulturer och hur det är grundvalen för fred på jorden. För att sedan rikta in resolutionen specifikt på kritik av Islam. Tur är väl det, för om resolutionen gällt alla religioner så skulle koranen förbjudas med tanke på den kritik av andra religioner som står där. Likaså Palestiniernas kritik av judar och judendom skulle då bli en brottslig handling enligt denna resolution.

Resolutionen säger heller ingenting om Saudi Arabiens förbud för andra religioner än islam eller förföljelse av kristna i Egypten, Irak och i Pakistan. Den säger heller inget om dödstraffet i Iran, Saudi Arabien och Sudan för de som lämnar Islam. Om det öppna judehatet som finns i böcker, tidningar, TV i arabvärlden, inklusive antisemitiska teckningar av judar.
När till och med Katolska kyrkan kritiserar resolutionen så förstår man hur extrem den är.

Resolutionen handlar inte heller om att skydda individer. Internationell lag skyddar redan individer och ger dem rätten till religionsutövning. Så, den här resolutionen är mer till att skydda länder och kyrkor från att ifrågasättas, vilket kan jämställas med begränsningar av yttrandefrihet.

Och vilka är då dessa som röstat för: Azerbadjan, Bangladesh, Kameron, Kina, Kuba, Djibouti, Egypten, Indonesien, Jordanien, Malaysia, Mali, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Filippinerna, Qatar, Ryssland, Saudi Arabien, Senegal, Sydafrika och Sri Lanka.

Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25

Endast ett par svenska tidningar har tagit upp den här nyheten. Däremot har ett 10-tal tidningar tagit upp och presenterat vänsterextremisten Andreas Malm och hans bok om islamofobi där han försöker förklara sin oförbehållsamma kärlek till Islamistiska diktaturer som Iran.

Artikel: Newsmill
Blogg: 1

Nej, jag förbehåller mig rätten att även fortsättningsvis kunna kritisera religioner i alla former, även på ett respektlöst sätt om jag så vill. Respekt för andra människor och kulturer kan jag ändå ha.

6 kommentarer:

snowflake sa...

Nils Schwartz skriver bra i Expressen.
http://www.expressen.se/kultur/1.1520068/andreas-malm-hatet-mot-muslimer

Arne-utan-blogg sa...

Ingen av dessa (som du själv säger icke-bindande) resolutioner "kriminaliserar" någonting, även om det uppenbarligen är ditåt (någon form av internationell lag) de strävar.

De resolutioner med titeln Combating defamation of religions som antagits av FN:s generalförsamling årligen de senaste 4 åren kan man ladda ner från FN här, där man också hittar omröstningsresultaten.

Resolutioner, resolutionsförslag och rapporter om "Defamation of religions" sedan 1999 kan man ladda ner från FN här.

Förra årets resolution 62/154 läser man lättast här.

Årets resolution 63/171 kommer förhoppningsvis så småningom att finnas lättåtkomlig för läsning här.

En belysande nyhetsartikel: UN anti-blasphemy measures have sinister goals, observers say.

Engelska Wikipedia har hyfsade översikter över "Defamation"-kampanjen här och här, och rikligt med vidare länkar.

Och tack för länken till Hitchens-artikeln.

David sa...

Arne,
tack för dina länkar. Hitchens artikeln såg jag finns översatt i senaste numret av tidningen Axess.

David sa...

Snowflake,
Tack!

Margit Urtegård sa...

Hej David.

Har citerat dig på min blogg: http://margiturtegard.blogspot.com/2009/04/dilsa-demirbag-sten-i-svd.html

Med vennlig hilsen
Margit Urtegård

Juristen sa...

Bra skrivet David.

Självklart kriminaliserar resolutionen inget. ännu så länge. Men det är en stor skam att FN lånar sitt namn till fundamentalister och diktaturer! I obskyra länder kommer resolutionen att åberopas för att legitimera förtryck, tortyr och mord. De gör ju inget fel eftersom de endast sätter ditt de som bryter mot folkrätten.