tisdag 7 april 2009

Lenin- och Pol Potpriset

Jan Myrdal på hans hyllningsresa till Kambodja

Dagens kommunist-apologeter hittar man i kultureliten. Ingen tycks besvära sig över att en professor, om än obetydlig, tilldelas ”Lenin-priset” i Jan Myrdals anda. Jan Myrdal som nog bäst beskrivits av Jakubowski i Expressen för några år sedan: ”.. en patetisk och uppblåst figur utan grepp om verkligheten; en tragisk kuriositet i ett skräckkabinett av rostiga megafoner som kan lånas ut till en Pol Pot eller en Ayatolla.”

Någon mer politisk inkorrekt än Jan Myrdal finns knappast. Homofob, har stöttat folkmördaren Pol Pot, morden på Himmelska fridens torg, förintelseförnekaren Faurisson. I stort sett varje folkmördare och diktator har han tagit till försvar.

Gardells senaste bok heter ”Bin Laden i våra hjärtan”. Någon kommentar från Gardell har jag dock inte sett. I samband med att Gardell fått priset så har han nu också tilldelats Peter Englunds Pol Pot pris, bestående av 100 000 tyska mark i 20-talets penningvärde samt en bok om Gulag arkipelagen.

Att många har svårt att kritisera ett sådant här pris kan bero på att det är många som har en hel del otvättad byk i sin historia.

Ingvar Carlsson och Erich Honecker

Ingvar Carlsson och Robert Mugabe


Olof Palme och Pol Pot

3 kommentarer:

Anonym sa...

Leninpriset låter som en strålande idé. Grattis till Myrdal och Gardell!

David sa...

Gillar man folkmord och diktaturer så. Synd att det inte också ingick en resa till ett nord koreanskt fångläger.

Ture sa...

Visst är det underligt att Myrdal inte slagit ned sina bopålar i Nordkorea. Ett av de få länder där de Myrdalska idealen fortfarande frodas. Här borde han kunna få hela sitt lystmäte tillfredställt.

Dessutom borde han ta med sig sin pristagare Gardell som förverkt allt akademiskt förtroende genom att ta emot detta blodsbeudlade pris. Avskyvärt!