måndag 29 juni 2009

Sommartider


Det har inte varit mycket till ens funderande kring bloggskrivande idag. Så därför blir det mest lite notiser. Imorgon bär det av till sjukhuset för att på onsdag få reda på om den positiva trenden fortsätter.

Och ett tack till Björn och Siv för kalendern från Arvidssträskdraget. Tur att den är för 2010. Då hinner jag fundera på om jag ska våga hänga upp den här hemma eller ge den till mor i julklapp.

Seve Ballesteros lanserar en fond i kampen mot cancer. Jag tror att man efter att ha ”överlevt” en cancersjukdom känner en stor tacksamhet. En tacksamhet mot all godhet omkring dig. Må det vara duktiga läkare, sköterskor, de som städar din sjukhussal, vänner och bekanta som stöttar dig. Man känner att man vill ge något tillbaka. Själv tycker jag att så länge jag kan hjälpa någon annan så är jag tillräckligt frisk för att kunna ha ett meningsfullt liv. Så, det är varken frågan om att försöka bli en "god människa" och bättra sig inför ett eventuellt förtida slut. Inte heller är det någon altruism det är fråga om, utan snarare en sorts egoism där bieffekten är att någon annan hjälps.

En Charlies ängel är död. Farraw Fawcett död vid 62 av cancer. Hon drabbades av en särskilt grym form av cancer som heter analcancer (som inte är detsamma som tarm/colon cancer). Det tycks (enligt Wikipedia) ändå vara en cancer med ganska goda prognoser. I USA räknar man med att drygt 5000 diagnostiseras, medan ca 680 dör i cancern. Hennes ende son kunde inte närvara vid hennes dödsbädd eftersom han sitter i fängelse.

Cancer for College – en amerikansk välgörenhetsorganisation som samlar in pengar till och driver ett college för att ge cancersjuka möjligheten till högre utbildning. Den startades av en 19-åring som haft Hodgkins lymfom i två omgångar. Det får mig återigen att undra varför vi i Sverige inte kan ha organisationer som dessa och som får sponsorer? Varför satsar Volvo och Ericsson hundratals miljoner på en segeltävling, men sponsring av välgörenhetsorganisationer är antingen obefintlig eller bara helt osynlig. Cancer for College sponsras bland annat av HP och av Fedex.

Länkar: 1, 2, 3

SMSande är skadligt! Ergonomen Ewa Gustafsson har nyligen presenterat en avhandling vid Sahlgrenska sjukhuset om muskelskador som uppstår vid ivrigt SMSande. Och efter att ha sett omfattningen av grabbens SMSande så undrar jag om inte hans onda axel snarare är ett symptom av SMSandet än av någon smäll han fått på fotbollen.

Länkar: 1, 2, 3

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med sponsring är ju inte vanligt i vårt samhälle.. men jag tror att någon måste börja..

Vad är segling i förhållade till cancer? För en segeltävling syns.. och det skrivs om det och media älskar det...
Cancer är något som ingen vill veta något om.. och om någon ger något till detta så får de inte samma mediala utrymme som tävlingen.. och det är nog där det går fel...

Fram för att exploatera cancern mer och du ska se att då kommer också pengarna... för det är så de gör i USA...

Kram i massor
Pys

David sa...

Typ: Denna CVK är sponsrad av Sibylla korv o hamburgare.
Eller små MacDonals jinglar i droppräknarna.

PSA-test- the best a man can get

Ja, vi får väl jobba på det.