torsdag 4 juni 2009

Fjollboll och amerikansk fotboll

Bild fildelad från www.sverigessamstasida.se

Det tycks finns två saker med fotboll som gör att den sporten skiljer sig från andra. Dels huliganbeteende och dels detta. Filmning. Tänk er filmning i boxning? I pingis? I Speedway? I amerikansk fotboll? Det förekommer inte.

Frågan är varför vuxna karlar beter sig så osportsligt för att inte säga omanligt? Benämningen fjollboll gör sig ganska bra här. Men som jag sagt tidigare så verkar det inte gälla damfotbollen. Det ska väl också nämnas att det är med viss hatkärlek uttrycket används och att rugbyspelare kallar amerikansk fotboll för fjollrugby (eftersom de har skydd på sig).

Huliganism kan jag förstå hur och varför det uppstår (Passion, polarisering, puckon och en massa testosteron. Åsså blanda). Men filmning som dessutom är att fruktansvärt dåligt föredöme för yngre spelare förstår jag bara inte.

Att man sedan i fotboll (liksom i flera andra idrotter) tycker det är ok med toppning av lag och utsortering av spelare redan från 10-12 års ålder är märkligt. Till och med Thomas Bodström har sagt att han tycker det är ok. (en flera år gammal debattartikel som dock fortfarande är aktuell)

Men varför gör man inte detsamma i skolan? Vi sorterar ut de bäst vid 12-års ålder, de får plugga vidare. Resten känns ju onödigt att vi slösar skattepengar på. De kan väl direkt börja jobba med enklare tjänstearbeten eller så.

Bild fildelad från www.sverigessamstasida.se

Bild fildelad från www.sverigessamstasida.se

Inga kommentarer: