onsdag 3 juni 2009

Shame on you - MigrationsverketTidigare har jag nästan varit lite urskuldande. Tjänstemännen på Migrationsverket gör bara sitt jobb. Det är lagarna det är fel på och politikerna som bör ha skulden.

Men de senaste två händelserna med en parkinsonsjuk som skickas till en säker och plågsam död i Nigeria. (Glädjande nog kom han tillbaka till Sverige igår då Nigeria begärt dels en avgift dels krävde man att Sverige skulle stå för vårdavgifterna).

Eller mannen från Azerbajdzjan. Snart 30 år gammal, med fru och en 4 månaders dotter. Han har sökt politisk asyl i Sverige men fått avslag. Under sin tid i Sverige upptäcker man att han har lymfkörtelcancer och han påbörjar behandlingen.

Som Ekot nämner, så finns det en paragraf i utlänningslagen som ger Migrationsverket rätt att stoppa ett beslut om utvisning och i stället ge uppehållstillstånd, om det finns medicinska hinder för det, och sådana finns. Läkarna säger att han inte ens klarar av att transporteras tillbaka till hemlandet. Det finns också intyg på att han inte kan få behandling i hemlandet.

En av de två som fattat beslutet, Stefan Olsen Siri, vägrar att svara på varför man ändå beslutat sig för att ge avslag. Utan säger sig "inte vara intresserad av någon djupare diskussion än så".

Har vi sett födelsen av ett nytt ord. En Olsen-Siri, dvs, civilkuragets absoluta motsats.

Artiklar och länkar: SR1, SR2, SR3, SR4, GD, Expr, Expr2
Bloggar: 1, 2, 3, 4

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu kanske man inte ska ta journalisters ord för goda heller... Skälen för Migrationsverkets beslut att inte stoppa utvisningen står mycket tydligt i beslutet. Att en beslutsfattare inte är intresserad av att diskutera mer än vad som står i beslutet är kanske inte så konstigt, det blir ju då lätt en diskussion om hur bra eller dålig lagen är i största allmänhet - något som man som tjänsteman kanske är intresserad av att diskutera med pressen.

Migrationsverket kan för övrigt stoppa en utvisning av medicinska skäl om sjukdomen i sig utgör hinder för att man praktiskt kan genomföra resan. Som rapporteringen från Nigeria-fallet visar gick det alldeles utmärkt att praktiskt genomföra resan... Migrationsverkets beslut att inte stoppa utvisningen av medicinska skäl var ju alltså riktigt! Sen att Nigeria inte släppte in sin egen medborgare är en annan sak. Och att det kanske borde vara lättare att få uppehållstillstånd är också en annan sak, men det är ju något för politikerna att lagstifta om, inte något som en enskild tjänsteman på Migrationsverket har så mycket att säga till om.

David sa...

Det är tråkigt när människor måste vara anonyma.

En tjänsteman har dels möjlighet till tolkning av lagen. Antingen tolkar man den strikt och inhumant eller så tar man hänsyn till situationen. En tjänsteman har också möjligheten att ta till något som kallas civilkurage och låta bli att följa order när han ser att resultatet är fullständigt inhumant.

Sen kan man skylla på lagar och politiker hur mycket man vill. Människor har en egen vilja. Det finns så många fall i historien där människor skyller på att de bara lytt order. Feghet kallas det ibland, att sälja sin stolthet och heder kallas det ibland.