söndag 28 juni 2009

På päsök i fjollträsk

Bild: Inga Borg
Den senaste veckan ha je haft brorsan å svägerskan på päsök hä i fjollträsk. De komm från Norrpotten. Dä ha vare trevlit mä ja ha nu en dialektal defekt som ja måst arbet port.

Please säg after me: Tjabba lége! Reker, såna maneter. Ska ner till Stureplan och tjacka en latte. Ska ba pakera poschen först.

Som sagt det är väl övergående. Och med tanke på alla andra symptom och hemska biverkningar, så är väl en norrlandsdialekt kanske inte det värsta (särskilt inte för en som är född i skåne, uppvuxen i Uppsala, studerat i Göteborg och numer boende, som sagt, i fjollträsk).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Född i skåne, pluggat både i Värmland (Stöllet) och Ångermanland (Härnösand).. Fått barn i Sundsvall och nummera Törboit..

Jag fixar de flesta dialekter.. och är det någon med en uttalad dialekt så härmar jag gärna...

Jag var jätteduktig ett tag på att härma Göteborgska.. och jag har lurat många att jag var utanför Götet...

Kram Pys

snowflake sa...

Du ska vara STOLT över å prat lulemåle! Det är ju så fint! Allt ovanför Ångermanälven är bra.
Själv är jag omgiven av östgötar, och så fort man är ute på lokal eller de har druckit en centiliter alkohol, så börjar alla prata jättebrett och tror att de är roliga. Det gamla fina ordet styggelse passar bra för den östgötska dialekten.

snowflake sa...

ps Fint att se Plupp, Lämmel och Hermelin. :-)

David sa...

Jodå, lulemål är väl fint, men det känns inte riktigt rätt från en person som aldrig bott längre norrut än norduppland :-)

Plupp är en barndomsfavorit. Jag har boken fortfarande i min bokhylla.
/David