måndag 22 juni 2009

När förnuftet åkt på semester - Scientologikyrkan


Sydsvenskan har haft en intressant artikelserie kring Scientologikyrkan. Scientologikyrkan grundades 1953 i USA av en medioker science fiction författare vid namn L. Ron Hubbard. Kyrkans ”bibel” är en bok med titeln ”Dianetics: The modern science of mental health” skriven av science fiction författaren. L. Ron Hubbard misslyckades med att ta sig igenom civilingenjörsprogrammet på George Washington University, han tjänstgjorde som marinofficer under andra världskriget men blev degraderad ett antal gånger.

”Religionen” bygger enbart på Hubbards fria, om än störda, fantasier om thetaner (människor består av sinne, kropp och thetan), och att alla händelser i livet är dokumenterade för varje person i ”the time track” som sträcker sig fler triljoner år i tiden. För att få bort vissa traumatiska händelser så använder man en teknik som kallas ”auditing” och där man använder en s.k. E-meter (Electropsykometer). Och så vidare, för dem som är intresserad att fördjupa sig i den här sörjan av fantasier kan man betala hundratusentals kronor för en uppsjö av kurser.

Några citat från Hubbards bok ”Vetenskapen om Överlevnad” som visar att det inte bara är tokiga fantasier, det är djupt fascistoid människosyn som härbärgeras:

”Det finns bara två svar på hur man skall hantera människor från 2,0 och nedåt på Tonskalan. Det första är att höja dem på tonskalan genom att av-entubulera en del av deras theta med hjälp av endera av de tre giltiga processerna. Det andra är att lugnt och stilla göra sig av med dem utan samvetskval.”

”En 1,1:a är den farligaste, sinnessjuka personen i samhället och är troligen den som kommer orsaka mest skada”

”Sådana människor bör avlägsnas från samhället snabbast möjligt och alltid placeras på anstalt, för det är på den här nivån som omoralens smitta sprider sig och etiken bringas i fördärvet”

”Ingen samhällsordning som vill överleva kan tillåta sig att bortse från skiktet med individer på 1,1. Ingen samhällsordning överlever om den inte avlägsnar dessa människor från sin krets.”


Scientologikyrkan är också en farlig sekt, för dess kritiker, avhoppare och för samhället som de ofta snyltar på genom att klassa sig som religion (och därmed undvika skatt), när deras verksamhet är mer att likna vid pyramidspel.

”Kyrkan” har även ett antal frontorganisationer som hjälper dem att snärja nya medlemmar:

• Kommittén för mänskliga rättigheter (KMR) driver kampanj mot psykiatri och psykofarmaka
• Narconon, driver behandlingshem för narkomaner
• Nej till droger, droginformation
• Vägen till lycka, levnadsregler för en bättre värld (21 budord, försäljning av böcker och filmer)
• Frivilligpastorerna, hjälporganisation

En video som visar en riktigt mörk sida av den här organisationen.
Artiklar: SydS1, SydS2, SydS3, SydS4, SydS5, SydS6, SydS7, Time
Länkar: 1, 2, 3, 4
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6

6 kommentarer:

David sa...

Jag vet inte varför jag så ofta lyckas trycka på fel knapp. Nu raderade jag både Ingrids och en Anonyms kommentar.

Ingrids:
Tack för vettiga ord. Jag känner igen mycket av det du skriver om (inte för egen del men som anhörig)- och medlidande - framför allt- är det absolut sista man vill ha. (Inte heller klämkäcka beskrivningar om hur andra klarat av och överlevt etc sin cancer (ofta av helt annat typ dessutom) Jag själv (åter som anhörig) uppskattade däremot mycket vänner som försökte att hjälpa på praktiskt sätt- hjälp med hundpassning etc - typ. Raka rör och positiv inställning- i sammanfattning!

David sa...

Anonyms:

Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "När förnuftet åkt på semester - Scientologikyrkan":

För en mer nyanserad bild av scientologi, besök gärna min blogg.

Du verkar ha en mängd förutfattade meningar. Jag har själv blivit auditerad och upplevt STORA energisläpp, det är ju märkligt. Är det bara inbillning då eller?

http://hubbardianen.wordpress.com/

mvh,

Hubbardianen

David sa...

Till Ingrid: Tack

Till Anonym: länken tror jag knappast är nyanserad med tanke på namnet. Att du känt effekt beror enbart på placebo. Och förutfattad mening må så vara, men jag har läst tillräckligt för att förstå att det hela är en sekt byggd på kvasivetenskapliga alster.

/D

Anonym sa...

Placebo? Du sitter bakom din dator utan att känna mig och är helt övertygad om att det är PLACEBO?

Var det där placebo så heter jag Allan. Auditerade en influensa-incident och en massa energi släppte, sedan pågick ett stort positivt, energiflöde utåt i ungefär 3 timmar innan det hade lagt sig och jag kände mig "normal" igen.

En av de mest otroliga upplevelser jag någonsin varit med om.

mvh

Hubbardianen

David sa...

Hej Allan,
jo det kallas placebo när man i någon sorts masspsykos påverkas att tro på fria fantasier. Hubbard har ingen vetenskaplig bakgrund och hans texter är rena fantasierna som får de flesta förnuftiga människor att baxna. Men placebo-effekten ska man inte förminska, den kan göra näst intill underverk den också. Men thetaner och energier och allt annat dravel finns det inget som helst belägg för. Men tror man på det och är lycklig med det och dessutom tycker sig ha råd så är det upp till var och en i en fri sekulär värld.

David sa...

Skälet till att jag kan sitta bakom min dator och säga att det du upplevde är placebo, beror helt enkelt på att du förmodligen är funtad på samma sätt som andra människor.