onsdag 24 juni 2009

Arsenik minskar risken för cancer*

Om man lever på blåbär, låter bli att röka, bor i en grotta i Norrland, håller sig borta från solen, samt genomgår en gastric bypass operation, banding eller Vertical banded gastroplasty (som alla är lite olika varianter av förminskning av magsäcken) och byter kön till kvinna så är man nästan garanterad att slippa cancer. Åtminstone mag- och tarmcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. Å andra sidan så riskerar man att dö under operation eller åtminstone av undernäring.

Nu skriker tidningarna ut att ”Fetmaoperation minskar cancerrisken”.

Populärvetenskapliga beskrivningar om varför man får cancer, hur man undviker cancer och alla nya mediciner mot cancer tenderar att vara mer ”populär-” än vetenskapliga (och då framförallt rubriksättningen). Och spelar på allas vår rädsla för cancer, som i sin tur är ett samlingsnamn för många hundra olika varianter av cellförändringar. Vissa mycket dödliga, andra knappt alls. Men vi ska alla se cancer som det hemskaste som finns och därmed göra allt för att slippa få någon av alla dessa sjukdomar.

Den senaste nyheten rör resultatet av en undersökning från ett projekt på Sahlgrenska, där man ser att de som gått ner i vikt genom t. ex. en gastric bypass operation och är kvinna har lägre risk för cancer än män som gått ner i vikt genom t. ex. gastric bypass, men även lägre risk än kvinnor som gått ner i vikt utan operation.

Alltså, man vet inte varför dessa kvinnor har lägre risk för cancer och för oss lekmän är resultatet egentligen helt ointressant. Det enda man kan konstatera är att man inte ska göra en gastric bypass operation i tron att det påverkar ens chanser att slippa cancer.

På samma sätt är information om nya ”mediciner” mot cancer ofta missvisande. Och kan inge falska förhoppningar. Det pågår massor med studier om nya preparat mot många cancersjukdomar, men gemensamt för dessa är att framtagningen av läkemedel som kan användas i större omfattning, tar i regel många, många år.

Artiklar: Svd, KvP, SR, SSvd
Bloggar: 1,

* Arsenik minskar risken markant för att man ska dö i cancer. Däremot ökar risken jättemycket för att man dör av arsenikförgiftning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste också detta.. men jag orkade idag inte göra några större utsvävningar kring detta...

Kram Pys

Anonym sa...

Är jag då undantaget som bekräftar regeln. Gjorde en gastric bypass 1999 och fick blodcancersjukdomen MDS 2009. Man kan ju undra hur långt tillbaka studien går och hur många fall som ingår. Det jag kan bekräfta av egen erfarehet är att den hormonella balansen och diabetes i alla fall förbättras ordentligt av operationen.
Yvonne