En av mina bästa vänner har drabbats av svåra smärtor i benet. Han går till vårdcentralen på en akuttid. Det hela resulterar i ett (snålt tilltaget) recept på smärtstillande men ingen diagnos. Diagnos har man inte tid att ställa på en akuttid. Någon ”vanlig” läkartid har man inte förrän efter sommaren. Dock räcker inte medicinen utan vårdcentralen måste uppsökas igen på akuttid för att får nytt recept. Fortfarande utan diagnos, rekommenderas han dock att uppsöka en sjukgymnast (som dock inte gör något om problemet inte diagnostiserats först). Det är vårdeffektivitet när den är som sämst, men läkaren får säkert bonus.
DN förtäljer i dagens avisa att våra läkare behöver en morot i form av en bonus för att inte helt förslappas i sitt värv. Alltså, 100 kronor extra per patient för att de ska hinna med så många som möjligt.
Leon Sylverberg, chef rör närakuterna i Huddinge säger att ”med fast ersättning finns risken att läkaren går på lite för låga varv”. Frågan man direkt ställer sig är: behövs Leon Sylverberg? Om han som chef inte kan motivera sina medarbetare kanske det räcker med att byta ut honom. Att just läkarna behöver mer pengar inom sjukvården har väl inte riktigt framkommit tidigare som ett stort och angeläget problem. Möjligen kunde man från ledningshåll fundera över möjligheten att sänka lönen för läkare som är för lågproduktiva.
Men om man nu ska hålla sig fast vid bonuslön till läkare så borde man kanske också i rättvisans namn göra dem skadeståndsskyldiga när de gör fel.
14 kommentarer:
Bra med verkliga exempel på vad som händer när vården "effektiviseras" för att sedan kunna privatiseras. Vårdval Stockholm skulle inte behövas om politikerna satsade på att all sjukvård blev likvärdig istället.
Det är skrämmande.. hur vi patienter blir behandlade...
Jag bara bävar för mitt besök hos min onkolog.. för jag har nog den värsta onkolog som finns.. han kan aldrig ge en vettiga svar på frågorna man har... han går runt saker.. och säger aldrig hur det är.. det får man försöka gissa sig till.. så helst hade jag velat byta.. men det finns ingen annan...
Kram Pys
Ps. hur gick det för din vän.. fick han en diagnos till slut.. ???
Han väntar fortfarande tyvärr.
Kram
D
Det som är lite besynnerligt är att en verksamhetschef skall ha verksamheten (i detta fall hjälpa sjuka människor) som mål. Dock verkar behovet av att spara kronor och ören vara viktigare.
Ska vi verkligen acceptera detta?
(Jag försvarar inte detta, men) är det inte så att svenska läkare tar emot färre patienter i snitt per dag, jämfört med andra europeiska länder? Har läst något sådant för ett par år sen. Det skulle som jag minns det bero på att svenska läkare pysslar med så mycket annat, bland annat pappersarbete. Sånt som läkarsekreterare gjorde förr. (De finns väl inte ens kvar?`En hel yrkeskår borta, till vilken nytta?)
Förresten, det där med skadeståndsskyldiga tror jag är en dålig idé. Risken finns att de inte vågar göra saker, fatta beslut, av rädsla för att göra fel.
Snowflake: Håller med. Men en städare som drar benen efter sig ger man ingen bonus för att jobba hårdare.
Bonus kan vara bra för vissa om man kopplar dem till något vettigt. I det här fallet har man misslyckats.
Ja, det där med skadeståndsskyldiga är väl kanske inte en av mina mest genomtänkta idéer, men å andra sidan kanske de skulle motverka att de jobbar på för fort. Enklast är dock att ta bort hela bonusen.
Tjena. Jag ställer upp i OS 2012. Skämt å sido - jag förstår inte att människor inte kan förhålla sig kritiskt till nyheter eller rättare sagt "pseudonyheter" i media (både tidningar och TV). Det som beskrivs i tidningar handlar om en rörlig prestationsersättning för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor för jourarbete utanför det ordinarie arbetstiden (alltså på fritiden). Systemet har funnits i drygt 20 år och har tagits fram i samråd med de fackliga representanterna för bl a läkarförbundet. Ingen vill arbeta på sin fritid utan att få betalt - inte ens läkare eller sjuksköterskor. MVH Leon Sylverberg
Leon,
att man ska utgå från att allt som skrivs i tidningarna är rena lögner tror jag inte på även om man kan ha en kritisk ansats till det. 100 kronor per patient utöver ett förutbestämt antal är det som beskrivs i tidningarna, medan det du beskriver låter som övertidsersättning (något som de flesta i privat industri på den motsvarande lönenivå i regel inte har).
Att läkarfacket inte har något emot att läkarna får mer betalt har jag full förståelse för. Jag är mer oroad för patienterna som tvingas besöka vårdcentralen många gånger för att få en diagnos och recept därför att läkarna inte hinner med under "ett besök" av någon anledning.
Att prestationsersättning överhuvudtaget förekommer i vården tycker jag är högst tveksamt.
Mvh
David
Hej David!
Det här är ingen övertid - det är drygt två hundra läkare som på sin fritid håller mina verksamheter flytande. Hela ersättningsystemet inom den svenska sjukvården är prestationsbaderat - man får betalt för patientbesök, för utfört åtgärd. Ju fler besök man tar under en period eller ju fler operationer man utför får man mer betalt för detta. Detta självklart resulterar i diverse effektiviseringar för att öka lönsamheten i vården - kortare besök, kortare vårdtider osv osv. Jag säger inte att alla effektiviseringar kommer patienten till godo - ibland tvärtom men oftast finns det effektiviseringsutrymme med bibehållen kvalitet. Privat producent ( vårdcentral, privat praktiker) får direkt koppling mellan antal producerade besök, kostnader för medicinsk service och sin lön. Jag menar inte att debatten är onödig, tvärtom men man fokuserar på en liten företeelse som en droppe i ett större sammanhang - nämligen ersättningsystemet i den svenska sjukvården som är till stol del prestationsbaserad.
MVH Leon
Hej Leon,
Och tack för din kommentar.
Om du läst hela min blogg (vilket jag inte begär), så skulle du sett att jag har en hel del att säga om gammelmedia och dess journalistik. Så på den punkten kan jag helt hålla med dig.
När det gäller prestationslönesystem, så brukar man säga "what you cannot measure you cannot control". Men det innebär också att man ofta styr upp verksamheten på ett mycket snävt definierat mätetal. Och särskilt inom vården så kan det lätt bli fel i mitt tycke. En läkares uppgift är inte att ta emot så många besök som möjligt vilket blir konsekvensen av att han lönesätts baserat på det. Antal diagnoser, kompletta behandlingar, antal korrekta diagnoser och behandlingar skulle, för mig som patient kännas mer betryggande. När man besökt vårdcentralen ett antal gånger och inser att man inte kommer få varken diagnos eller vettig behandling, så packar man matsäcken och går till akuten och sätter sig. Så det som kan verka effektivt från en vårdenhets perspektiv kan i ett samhällsperspektiv vara ineffektivt.
Efter att ha själv arbetat de senaste 20 åren med liknande frågor inom privat industri, så inser jag givetvis svårigheterna.
mvh
David
Hej David
Jag ska inte trötta ut dig med mina kommentarer. Jag håller med dig att ersättningen borde grundas på behandlingens effekter och ej efter antalet. Sjikvårdens mål borde vara att se till att befolkningens hälsa blir så god och behandlingar så effektiva så att man minska behovet av vården och därmed minska antal besök. I nu läge varje år utökar man antal budgeterade besök trots att befolkningens hälsa har blivit bättre. Jag har utarbetat ett system för bedömning av vårdtyngden och vårdkvalitetn på individnivå och använder sig av den i min verksamhetsstyrning men det var ingenting som journalisterna ville prata om - det enda som var intressant det var ordet bonus och läkarnas löner trots att det hade ingen relevans till jourersättningen på närakuterna. Ha en bra helg!!! Leon
Tack detsamma Leon
mvh
David
Skicka en kommentar