torsdag 12 mars 2009

Gebühreneinzugszentrale

Tips till Håkan!

(No English version)

Ibland är det nästan uppfriskande att höra om övernitiska tjänstemän och byråkrater. Tyska motsvarigheten till Radiotjänst, GEZ, jagar nu Adam Ries för att förmå honom att betala tv-licens. Sannolikheten att de lyckas förmå 1500-tals matematikern att betala är dock små. Förra året jagade man Friedrich Schiller (1759-1805) för misstänkt tv-innehav.

Artikel: DN
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 , 10, 11, 12, 13

Times rapporterar om att 57 personer i Gujarat i Indien drabbats av Hepatit B sedan man samlat in smutsiga nålar från sjukhusavfall. Nålarna har sedan bara tvättats av, packats om och sedan sålts vidare till privata medicinska kliniker. Myndigheterna har, rapporterats det, beslagtagit över 300 ton av begagnad medicinskt förbrukningsmaterial, de senaste dagarna

Varför man inte ska käka örtmediciner och hälsokostpreparat.Nedan är en lista över örtmediciner och de eventuella komplikationer de kan ha vid ett kirurgiskt ingrepp.

Aloe Vera: Kan orsaka ökad muskelaktivitet i magen för att smälta mat (peristalsis), kan minska effektiviteten av diuretika (vätskedrivande medicin) som kan ges efter ett kirurgiskt ingrepp.
Bromelain: Kan orsaka blödning, kan påverka antibiotika (amoxicillin och tetracyclin).
Don Quai: Kan orsaka blödning
Echineacea: Kan påverka immunförsvaret, kan påverka effektiviteten av immunförsvarsnedsättande mediciner som ges efter transplantation.
Ephedra: Kan ge onormal hjärtfrekvens, ge extremt högt blodtryck och koma om det tas i kombination med visa antidepressiva medel och bedövningsmedel.

Vitlök: Kan orsaka blödning och kan påverka normal levring av blod. (jag har alltid misstänkt att något som smakar så vidrigt måste vara skadligt :-)

Ingefära: Kan orsaka blödning
Gingko: Kan orsaka blödning
Ginseng: Kan orsaka blödning
Kava: Kan öka sövningseffekten av bedövningsmedel
Lakrits (ej lakritsgodis): Kan öka blodtrycket
Omega-3: Kan orsaka blödning om man tar doser större än 3 gram per dag.
St Johannesört: Kan påverka effekten på mediciner som ges under och efter ett kirurgiskt ingrepp.
Valeria: Kan förlänga effekten av bedövning/sövningmedel.

(Källa: MayoClinic.com)

1 kommentar:

helena sa...

Tillägg: Johannesört kan även påverka kroppens upptag av hormoner vid p-pilleranvändande. Not good.