söndag 22 mars 2009

Gnällsvenskar och kulturvänstern


Den här bloggen är censurerad i Turkiet.

Hinduism är skit. Rättssystemet i Schweiz är skit, men anarkism är bra. Nu blir jag censurerad i Indien, Schweiz och Frankrike också. Detta trots att censur är förbjudet enligt FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Förvånande är kanske att USA det enda demokratiska landet som inte har någon form av censur av internet. Det är farligt om allt fler länder nu börjar censurera. Med ledare som Berlusconi, Chavez och Putin som redan är kända för att ha tagit ett hårt grepp om media och rättsväsen, innebär censur av internet att de får ytterligare möjligheter att styra information och påverka den eventuella spillra av demokrati som finns i dessa länder.
Avsaknaden av censur till trots, så lyckas ändå amerikanerna hålla nätet ganska rent från avarter genom frivillig blockering (i skolor, myndigheter och företag).
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


Teater Tribunalen sätter upp stalinisten Jelineks hyllningspjäs till Röda Arme fraktionen, dvs Baader-Meinhof ligan. Ett mördarband av terrorister som under sin ”glans dagar” mördade över 1000 människor.

Att Jelineks text/pjäs/whatever, inte verkar ha så mycket med verkligheten, utan som vanligt är ett osammanhängande ordbajsande verkar inte störa de medverkande. Tanken är väl att ingen ska förstå något, men ändå känna sig som en del av kultureliten eller åtminstone den del av eliten som tror sig förstå.

Men det är väl tur att vi lever i ett fritt samhälle där även den här typen av kultur tillåts och även finansieras av staten. Till skillnad från det samhälle som förespråkas av Jelinek, Baader-Meinhof och andra.

Artiklar: DN, SvD


Svenskar på resa är riktiga gnällspikar. Konsultfirman har undersökt hur vi beter oss utomlands och kommit fram till att svenskar helst vill att resmålet anpassar sig efter svenskarna och inte tvärtom

Artiklar: KairosFuture, Undersökningen, DN

Bloggar: 1, 2

Inte så konstigt att våra svenska Robinson-deltagare i första avsnittet inte gjorde annat än gnällde. Lite fukt, några myggor och ingen McDonalds, då beskrivs tillvaron som helvetet på jorden. Frågan är vad som var värst, att upptäcka att Mamma Scans köttbullar inte växer på träd eller att det inte var ett sånt paradis de kom till (det senare borde de kanske insett med tanke på vilken dåligt TV det skulle blivit med 18 cocktaildrinkare i varsin solstol).

Ett litet studiebesök till Afrika söder om Sahara kanske skulle ge lite mer perspektiv på tillvaron.

Artiklar: DN1, DN2, AB, SvD

Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 , 9

5 kommentarer:

Turtlegirl sa...

Kul att Du länkar till mitt inlägg!

Alltid kul med nya läsare som hittar till bloggen på olika sätt!

Go´kväller från mig!

snowflake sa...

Jelinek stalinist? Har hon sagt det själv eller har du läst det nånstans?
Jag gillar annars henne, men man behöver ju inte tycka om en författare för att tycka om böckerna.

Andy sa...

Intressant är dock att här i Sverige så ska vi (de "etniska svenskarna") hela tiden anpassa sig till t.ex. nyanlända flyktingar och invandrare. Vilket av media och politiker ses som en självklarhet. Det kanske är därför svensken förväntar sig att utlandet anpassar sig till oss ibland? Dock, det är oerhört legitimt att klaga på svenskarna för att dom är så fåniga som vill ha det sådär, men det är inte lika legitimt att klaga på det svenska systemet som ju ÄR precis sådär - fast vice versa då. If you get my point =)

David sa...

Snowflake,
Jelinek var mellan 1974-1991 medlem av det stalinistiska Österikitiska kommunistpartiet KPÖ.
För mig är det störta problemet dock hennes författarskap (även om en hyllning till Baader-Meinhof är rätt magstark även för mig).

snowflake sa...

Jaha, där ser man. Kanske kom hon till insikt efter Murens fall, kan man ju hoppas.

Med "gillar henne" i min förra kommentar menar jag att jag gillar det jag läst av henne (ser att det blev oklart), men jag förstår också vad som stöter bort läsare.