måndag 23 mars 2009

Bantningsindustrin på högvarv

En sifo undersökning visar att lågutbildade, arbetslösa och folk i fattiga bostadsområden inte tror på kopplingen mellan övervikt och vissa cancerformer (bröst-, tjock- och ändtarmscancer). Det är också i den gruppen där man finner flest överviktiga och rökare. Dels beror det säkert till viss del på okunnighet, men förmodligen lika mycket på en försvarsmekanism. Har man inte råd att äta nyttigt så försvarar man sig med att det nog inte är så farligt i alla fall.

Att det finns många överviktiga har åtminstone kvällspressen fångat upp. Bantning är och har länge varit en storindustri, som dessutom aldrig tycks kunna bestämma sig hur man ska göra eller ens vad som är nyttigt och inte.


Hur man går ner 92 kg med fettdiet, skriker Aftonbladet ut. Sen visar det sig att hela artikeln innehåller en hel del konstigheter (bortsett från att man har svårt med aritmetiken). Den s.k. fettdieten sägs bestå av älgkött. Älg är väl knappast särskilt fett. Det hade varit mer sensationellt om han gått ner 92 kg med hjälp av bacon. Han bor förresten dessutom i Älgered. Enligt artikeln så gick han ner 12 kilo första månaden. Vilket innebär att han svultit sig så till den grad att han förlorat stora mängder vätska. 1 kg fett motsvarar 9 000 kcal, 12 kg blir alltså 108 000 Kcal. Normalt borde han äta/förbränna 2500 Kcal per dag vilket är 75 000 Kcal på en månad. Alltså ska han ha avstått helt från mat under en månad men ändå förbränt nästan 2000 Kcal mer än vanligt varje dag. Mer troligt är att han tappat 8 kilo vatten och egentligen bara gått ner 4 kg, men sånt säljer ju inte så bra.

Att det fortfarande är hysteri i bantningsråden är klart. Särskilt med ett pågående krig mellan Prof. Rössner, Dr Dahlqvist och Fredrik Paulun. Rössner propagerar för fettsnålt, Dahlqvist för kolhydrat snålt, Paulun för långsamma kolhydrater (GI) och nu senast, lika mycket protein, som fett, som kolhydrater (ISO).

Jag är fortfarande övertygad om att äter man mindre och nyttigare och rör sig mer så går man ner i vikt. Jason Morgan drack 10 liter sötad Coca Cola om dagen. När han slutade med det så gick han ner 50 kg. Big surprise.

Bloggar: 1, 2

Dagens dummaste är nog ändå Aftonbladets ”Din glömska kan vara en demenssjukdom – Här är varningstecknen som du bör vara uppmärksam på”. De flesta människor glömmer mer när de blir äldre. Det är normalt. Men för 19 spänn kan man nu testa sig på Aftonbladet. Ett guldläge att oroa alla hypokondriker, särskilt som man nämner att den yngsta patienten var 32 år. Det är nog bäst att glömma alltihop.

Artiklar: AB
6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dagens garv! Väl skrivet!

Johan A sa...

Du har så rätt, lagom med mat, lagom med motion, lagom med pekpinnar och förmaningar, lagom med skratt förlänge livet, måste gå och ta mig en bit mat till samt höra min fru klagar på att jag äter för mycket annars är det obalans i ovan efter att ha skrattat för myclet de sista 5 minuterna.
/Johan A

Martin E sa...

Jag läste ditt inlägg med stort nöje. Du snuddar vid anledningarna till hans remarkabla viktnedgång utan att dra de logiska slutsatserna. Jag skall försöka förklara hur det fungerar för dig. Du har helt rätt att de första 12 kilona till största del är vatten, men det är inte kroppsfettet som binder vattnet utan glykogenet i kroppen. 1 kcal binder ca 3g vatten. Givet att du slutar att lagra mängder av glykogen i kroppen genom att minska mängden kolhydrater i din kost tappar du initialt där ett antal kilon.

När man äter kolhydrater hindras fettförbränningen i kroppen eftersom insulin som utsöndras vid ökat blodsocker är ett hormon som "talar" om för kroppen att öppna sina fettdepåer för lagring. När kolhydraterna försvinner och ersätts av fett och protein kan inte kroppen lagra fett längre utan kan istället använda sitt egna fettlager som bränsle. Vid denna typ av kost ökar dessutom ämnesomsättningen varvid fettförbränningen ökar ännu mer. Genom att förstå insulinets fettlagrande funktion förstår man också varför det är möjligt att gå ner i vikt trots att man äter t.ex. 5000 kcal fett, medan det är lika omöjligt att gå ner i vikt trots att man svälter på 1000 kcal kolhydrater.

Så om man vet hur kroppen fungerar är det inte så konstigt att Jason Morgan gick ner 50kg genom att sluta med läsk. Och ja, älgmannen från Älgared hade förmodligen gått ner sina 92kg ännu fortare om han hade ätit bacon...

David sa...

Hej Martin,
tack för ditt intressanta svar. Det är möjligt att du har rätt och att jag är så pass indoktrinerad i ett föråldrat tankesätt kring bantning etc. Trots det så finner jag resonemanget svårsmält om du ursäktar uttrycket. Menar du att jag som diabetiker skulle sluta ta mitt insulin för att därmed gå ner i vikt och troligen bli av med min diabetes? För är inte det konsekvensen av vad du säger?

Martin E sa...

Om du kan sluta med ditt insulin beror på vilken typ av diabetes du har. Har du den autoimmuna varianten (typ 1) kan du inte tillverka insulin själv utan behöver tillföra det till kroppen. Har du däremot diabetes typ 2 som handlar mer om att man har en insulinresistens i cellerna kan du förmodligen dra ner på medicineringen eller till och med sluta med den om du drar ner ditt kolhydratintag till ett minimum och äter naturligt animaliskt fett istället. Även om du har diabetes typ 1 kan du genom att lägga om kosten lite förmodligen minska insulindoserna eftersom ditt blodsocker inte blir lika högt.

Martin E sa...

Hej igen David!

Jag har precis avslutat en liten rundtur på din blogg och det finns en hel del intressant att läsa. Jag såg att du har cancer. Det är en helvetes sjukdom som drabbar blint. Jag har själv en nära relation till sjukdomen, min dotter har haft neuroblastom, nervcellscanser. Hon är nu en frisk liten femåring. Vi var för övrigt på den sista efterkontrollen igår. Vi får invänta svaren en vecka eller så men sedan är vi äntligen fria från skiten. Jag hoppas att det går lika bra för dig som det har gått för min dotter!

Appropå kost och cancer förresten. Det är något som jag har intresserat mig för en hel del på senare tid. Om du är intresserad finns det en hel del att läsa om det på nätet. Jag lägger till några länkar på slutet. Visste du t.ex. att cancerceller lever på glykogen. Genom att inte äta kolhydrater kan man på så sätt strypa näringstillförseln till dem. Otto Warburg, som fick nobelpriset för en helt annan grej 1931 upptäckte detta redan 1924. Det botar ju inte men det gör livet svårare för cancern.

Här kommer länkarna:
http://www.second-opinions.co.uk/cancer.html
http://www.second-opinions.co.uk/diabetes.html
http://wholehealthsource.blogspot.com/search/label/diabetes
http://wholehealthsource.blogspot.com/search/label/cancer