måndag 9 mars 2009

Käka dig frisk!


(Short status in English below)

Färgstark föda skyddar mot cancer. En dietist och egenföretagare lanserar sin bok ”Maten som skyddar mot cancer”. Det är inte någon tvekan om att ordet ”cancer” i boktiteln är till för att sälja. Råden som ges är en blandning av sunt förnuft och sådant som gränsar till kvacksalveri.

Som exempel sägs att man skall dricka flera koppar grönt te om dagen och därmed slippa få cancer. Grönt te innehåller antioxiderande polyfenoler. Dessa kan fånga upp fria syreradikaler som kan orsaka skador, i värsta fall cancer. Det innebär inte att man kan dricka sig till ett skydd mot cancer. När man går ut med sådan här information så ger man också hälsokostindustrin möjlighet att marknadsföra allehanda dekokter.

Läkemedelsverket gick ut för några år sedan och varnade för kapslar innehållande grönt te. Dessa hade orsakat flera fall av leverpåverkan.

Den enda bekräftade medicinska användningen av grönt te är att man i USA (godkänt av FDA) har ett läkemedel baserat på grönt te som används mot könsvårtor.

Att försöka leva hälsosamt kan förmodligen minska risken för cancer, men att försöka rikta in sig på antioxidanter, kål, linser och tomatsås och tro att det ger några som helst garantier mot cancer är bara fel, och i det här fallet ett cyniskt sätt att försöka tjäna pengar på sin bok.

Artiklar: DN

Ännu en gång har katolska kyrkan visat vad deras fullkomligt barocka hållning abortfrågan leder till. En styvfar våldtar sin 9-åriga styvdotter. Dottern blir gravid med tvillinga och gör abort. Kyrkan går då in och bannlyser modern och läkarna, trots att 9-åringen inte skulle ha överlevt graviditeten. Styvfadern är förlåten av kyrkan.


Kardinal Giovanni Battista Re, säger att det är ett sorgligt fall, men att det verkliga problemet är tvillingarna som inte fick leva (tvillingarna är i det här fallet är två klumpar med celler).

Man undrar om det är katolska kyrkans historia som gör att man förminskar våldtäkten av en 9-åring. Det finns en lista med över 4000 katolska präster och biskopar enbart i USA som är anklagade och/eller dömda för fysiska och sexuella övergrepp på barn och ungdomar. Något som Benke 16 på sin tid försökt tysta ner. Det är kanske den värderelativism katolska kyrkan praktiserar.


Bloggar: 1, 2, 3, 4, ,5 ,6 ,7 ,8 ,9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

English Version – short status

So, I am back in hospital again. Some kind of infection together with a cold. Hopefully I will get out of here in a day or two. It all depends on for how long I will need antibiotics.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Det är fullt förståeligt att du tar upp det etiska med att ha med cancer i en boktitel. Jag är såklart medveten om att det ordet väcker känslor och att den som har drabbats av cancer eller vill minska sin risk att drabbas reagerar på boktiteln på ett eller annat sätt. Antingen kan man reagera som du gör här på din blogg eller kan man bli nyfiken och vilja läsa om vad forskningen har att erbjuda när det gäller cancer och livsstil vilket är anledningen till att jag har skrivit boken. Är man intresserad och vill söka efter en bok i ämnet hittar man den inte om inte ordet cancer finns med i titeln. Och vill man förmedla ett budskap som har med mat och cancer att göra så finns det ingen anledning att dölja detta i titeln för att ämnet är känsligt. Boken baseras till stor del på världscancerfondens tio rekommendationer. Dessa har utfärdats efter en världsomfattande litteraturgranskning som omfattar 7000 vetenskapliga artiklar om mat, motion och cancer. Om dessa rekommendationer följs menar forskarna att ca 30 % av alla cancerfall kan förhindras i höginkomstländer och en fjärdedel i låg- och medelinkomstländer. En av rekommendationerna är att man huvudsakligen bör äta mat som baserats på växtriket. Därför tar jag upp vissa livsmedel som anses av särskilt intresse när man talar om en cancerskyddande kost just eftersom växterna innehåller bland annat antioxidanter. I boken påpekar jag att det inte handlar om att äta mycket av ett enstaka livsmedel utan snarare lite lagom av många olika nyttiga livsmedel. På samma sätt understryker jag rekommendationen från den internationella rapporten som säger att man inte bör använda hälsokostpreparat för att skydda sig mot cancer. Jag tar också upp att det gäller såväl antioxidanter, grönt te eller sojapreparat m.m. koncentrerat i tablettform som man bör avstå ifrån. Boken handlar om en helhet som innefattar en allmänt sund kosthållning, daglig motion och en sund vikt. Det nya med dessa tre faktorer i detta sammanhang är att den internationella expertisen på området menar att man kan förhindra en tredjedel av alla cancerfall om rekommendationerna följs. Detta tycker jag är viktig och positiv information som säkert många människor vill ta del av.
Vänliga hälsningar
Kerstin Hultén

David sa...

Hej Kerstin,
du förutsätter att jag inte läst något i ämnet vilket nog är en förhastad slutsats. Att en sund livstil och kost ger en bättre chanser att undvika vissa cancerformer är klart. Men därifrån till att använda uttryck som "mat som skyddar mot cancer", eller att mat med många färger skyddar mot cancer tycker jag är oseriöst. Av de 200 cancerformer som finns så är det några få vi förstår vad som orsakar dem, och några få av dessa kan vara orsakade av kost.

Och såvitt jag vet så finns inte grönt te med på världscancerfondens lista med rekommendationer.