tisdag 24 mars 2009

När hakor lämnat sin fasta förankring


Ibland undrar man hur folk tänker. Om hissen verkligen går ända upp? Om, trots att det lyser på övervåningen faktiskt inte är någon hemma.

Vissa tycks vilja sticka ut hakan så långt att den med all största sannolikhet kommer att krocka och det rejält.

Liza Marklund har varit i farten igen. Att i Jantelagens Sverige skriva en krönika som är en partsinlaga för sin egen framtida förmögenhets säkerställande, är knappast något man skaffar sig brunpoäng hos allmänheten med.


I en krönika, där faktakontrollen varit lite si och så (vi väntar på Antonssons andra bok i ämnet: sanningen bakom krönikan), försöker hon påskina att hennes kompis skivförsäljning totalt underminerats av nedladdare. Att skivan knappt verkar existera (säljs bara på Coop Forum) och dessutom sågats ordenligt (”Absolute kundradio” enligt Ystads Allehanda), tycks inte, enligt Liza ha något med saken att göra. Inte heller att det kunderna hellre vill ha är musiken snarare än den plastbit i fodral den förpackas i, tycks inte heller ha något att göra med att skivbutiker får stänga, utan allt är nedladdarnas fel.

Med krönikan har hon i alla fall återigen lyckats få bloggvärlden uppretad. (Bloggvärldens egna utstickande hakor är dock något annat, eftersom vi är amatörer, idealister och kritiserar enbart för att göra världen bättre att leva i. Vi hoppar på folk, inte av prestige och inte för att tjäna pengar på det. Vi gör det enbart för nöjes skull och med ett minimum av personligt ansvar).

Artiklar: Expr1, Expr2, Newsmill
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Nästa utstickande haka är egentligen ett kollektiv av hakor, där Wanja Lundby-Wedin är den mest framträdande, även om jag tycker att det finns en hel del kollegor till henne, fackliga, politiska som styrelse sådana, som förtjänar kritik (Thomas Östros, Ilmar Repaluu, Erland Olausson, Sture Nordh, Staffan Löfven, Urban Bäckström mfl).

Wanja extraknäcker som styrelseledamot i 24 styrelser och får för det 400 000 extra om året utöver lönen på 700 000. I jämförelse med andra styrelseledamöter sticker det knappast ut. Men frågan är vad man kan begära för de 400 000 kronorna? Wanja känner sig ”grundlurad”. Jag vet inte om hon förväntade sig att någon annan skulle ta på sig styrelseansvaret, för hon har ju uppenbart inte kunnat läsa innantill de beskrivningarna av AMF chefens pensionsavtal som funnits med i de senaste årsredovisningarna.

Förra gången det begav sig var det Stig Malm som under brinnande lågkonjunktur tillerkände BPA chefen Göran Lövgren en fet pension.

Problemet är här inte egentligen bonusar och höga pensioner. Problemet är att man inte kunnat erkänna att resultatlön och vinstdelning faktiskt är ganska bra om det är kopplat till vettiga mål (som vinst, resultat). Om Christer Elmehagen stadigt dragit in en fet vinst till AMF så att svenska pensionärer sett en stadig ökning av sina pensioner, så hade nog inte lika många klagat.

Men det hela är nu en politisk cirkus med Anders Borgarna som kritiserar bonusar, som sedan visar sig ha öppnat för högre bonusar, som sedan kritiseras av sossarna som visar sig ha godkänt bonusarna, som sedan försöker förklara varför de gjort rätt, men skulle de gjort fel så beror det på att de är grundlurade. Och är de inte grundlurade, så är de i alla fall jävligt ledsna för att det blivit så här, eller i alla fall att man blivit upptäckta.


Artiklar: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, AB9, AB10, AB11, AB12, AB13, AB14, AB15, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, sSD

Bloggar: 1, 2, 3, 5, 6, 7

Gårdagens blogginlägg genererade en del kommentarer (och glada tillrop, vilket jag tackar för). Jag måste väl erkänna att jag febrilt försöker vidhålla min Rössnerianska syn på det här med bantning även om sådana som Martin E. , tycks ha en hel del insikter i ämnet och hävdar motsatsen. Att jag förmodligen själv skulle avlida långt före min målvikt om jag tvingades leva på bacon tror jag dock fortfarande på. Jag ska livligt erkänna att min benhårda Rössnerianska hållning stärks av både brorsans och kompisars tvärsäkra Dahlqvistianism.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fler borde skicka direkta mail TILL chefredaktören på Expressen. Jag tycker också att det skulle korrigeras och inte bara sägas att “det bidde fel”.

Men Marklund stryks alltid medhårs. Av nån anledning.

Hon har vant sig och alla har vant sig vid att hon får säga vad som helst i tidningen.

Hon har ljugit oförfärat i media om en man, att han har våldtagit, mördat som barn, krossat revben, slagit sin kvinna medvetslös, knivhotat sin dotter mm. i 15 år.

I år så erkännde hon att mannen var fabricerad. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4204951.ab

Och eftersom det varit sant så har alltså det påståtts om en man i många många år.

Och ingen i media tycker att det är särskilt upprörande. Så Marklund har nog vant sig vid att alla accepterar det hon säger.