måndag 16 februari 2009

The never ending story


(Short English version below)


”Jag vill tacka de förbipasserande på Liljeholmsbron” säger Anna Odell. Man får väl innerligt hoppas att hon inte lyckades inspirera någon annan den kvällen.

Artiklar: DN, NM1, NM2, NM3, NM4, NM5

I radions nyheter imorse berättade (om jag inte tar helt fel), den galleriägare som ställde ut graffiti marodörens installation, att filmen finns till salu för mellan 30 000 – 50 000 Sek. Man får väl anta att antingen förväntar man sig faktiskt att tjäna mellan 150 000 – 250 000 (det finns tydligen 5 filmer) på brottet, eller så är det bara ytterligare en spark mot SL och skattebetalarna i Stockholm. Någon diskussion om att pengarna skulle användas för att ersätta SL hörde jag inte.

Nu ska man inte baserat på detta eller gårdagens blogginlägg tro att jag tycker att man ska ha någon smakpolis när det gäller konst. Den måste få vara fri. Men inte fri från alla etiska och moraliska begrepp och måste hålla sig inom lagens ramar. Sen kan man givetvis ställa frågan på sin spets med att fråga sig om även konst som absolut ingen vill ha, ska finansieras genom skatterna. Någon konstfilosofiskt lagd skulle väl hävda att det är höjden av frihet inom konsten. Jag tycker dock inte att man kan frikoppla sig från verkligheten på det sättet. Med begränsade resurser så ställs behov mot behov. Något som kanske en del kan opponera sig mot. Men pengarna kommer från samma burk som pengarna till vården, till försvaret, till biblioteksböcker, till u-lands stöd osv. Någonstans bör även konstnärer och kulturarbetare anpassa sina förväntningar.

Den alternativa kulturutredningen tycker jag pekar på många sådana områden där resonemangen haltar betänkligt. Stöd till fria teatergrupper i Norrlands inland t.ex. Argumentationen var att även om man bodde i en liten Norrlandsort så skulle man ha tillgång till levande teater. Därför skulle fria teatergrupper finansieras (underförstått att det inte finns tillräckligt många teaterbesökare för att kommersiellt motivera teaterföreställningar i dessa småbyar). Men kan man då också kräva att det ska finnas samma tillgång till allt övrigt (som man kan finna i de större tätorterna)? Specialistläkarevård? hemspråksundervisning i Urdu? Tunnelbana?

Usch vad seriöst det blev.

Jag har inga ambitioner att tjäna pengar på den här bloggen, så jag kan garantera att jag inte har några som helst förmåner av att jag här visar denna annons.


Jag var in till KS idag igen för nya prover och remiss till ögonkliniken. Proverna såg givetvis lite bättre ut efter gårdagens blodpåsar. Påsarna under och över ögonen är fortfarande i en djup blålila nyans, ungefär som ögonskugga. Så en schysst klänning och ett par pumps till så …


English Version


I went back to the hospital today to take some new blood tests and also to try to get an appointment at the eye clinic. The blood tests came back ok (still not normal, but much better after yesterday’s blood transfusions). The eye clinic is going to call me this afternoon. I guess it will be a pretty hectic week. New tests tomorrow (my diabetes), new blood tests on Wednesday, a CT scan any day this week, and back to the B15 ward after the CT scan. Isn’t my life thrilling?

2 kommentarer:

helena sa...

Nja ... vi som läser din blogg kan nog ha svårt att tänka oss hela ensemblen med pumps och allt. Det är möjligt att du får illustrera via foto. :-)

David sa...

Jag tar förstås din önskan under övervägande.