söndag 15 februari 2009

Låg och gråter blod

(Short English status below)

Konstfack förnekar sig inte. Ännu en gång har man stöttat kriminell verksamhet. Och som vanligt är det våra skattepengar som går till dessa s.k. professorer. I förra veckan var det ett kort reportage på nyheterna om hur svårt det var för konstnärer att få det att gå ihop ekonomiskt. Konstnären i reportaget beskrev sitt nya ”kostverk” som ”det börjar vid Gröndahl och sen går det hela vägen ner till…” och så visas en bild av något som ser ut som en presenning under ett brofäste eller nåt liknande. Sorry, men håller man på med sådant och kallar det konst så förstår jag att sponsorerna inte står i kö. Då måste man kanske fundera på att ta ett annat arbete för att försörja sig.


Fast, man kanske skulle ta en kortkurs på konstfack (mitt examensarbete kommer bestå i att jag utanför Konstfack kastar hundbajs på förbigående för att konkretisera den nya pedagogiken inom Konstfack och dess syn på medmänniskan) för att efter det kalla mig för litteraturkonstnär och som livsinstallation så läser jag böcker. Givetvis kräver jag att staten betalar för mitt uppehälle. Att någon annan skulle ha intresse av ”min konst” är inte troligt men också ointressant eftersom jag är en fri konstnär som utmanar gränserna i det offentliga rummets möte mellan konstnären och dess finansiärer.

Artiklar: DN, AB1, AB2, SvD1, Svd2
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

Men för att återgå till vardagen: Idag har jag varit låg och gråtit blod, ja inte bildligt utan bokstavligt. Blodvärdena har varit superlåga och jag har haft blödningar i ögonlocken. I tisdags fick jag en liten vagel i vänster öga, den blev bättre framåt torsdagen. Men båda ögonen var fortfarande lite irriterade. I takt med att mina trombocyter (blodplättar) sjönk, så fortsatte båda ögonen att vara irriterade. Igår (lördag) var blodplättarna nere på 5. Det ska vara kring 130, 50 är lågt. Men med ett värde på 5, så får man spontana blödningar, så jag hade blodsmak i munnen och ögonlocken började blöda (på insidan). Obehagligt men inte farligt. Så, imorse (söndag), var det bara att åka till KS för 2 påsar blod och en påse blodplättar. Men nu är ordningen återställd. Fortfarande inga vita (inget immunförsvar).
English Version

Last Tuesday I got a stye in my left eye. It started to get better on Thursday. But still both eyes were a bit red and irritated. As my blood count was going done, this got worse. So by Saturday my trombocytes (blood platelets) that should be around 130, were 50 in considered very low, was at 5. AT this level you get spontaneous bleeding. It is seldom dangerous, but in my case I started bleeding in my mouth and on my eyelids. So, today Sunday I went to hospital to get some blood transfusion and a transfusion of trombocytes. So getting back to normal, except for the white blood cells that are not yet back. It will probably be a couple of more days before I get my immune system back again.

5 kommentarer:

MiaS sa...

Psykfejk och skadegörelse är INTE konst, där håller jag verkligen med dig. Men jag vill protestera mot din attack på Gröndals-konstverket. Jag tycker inte alls att konst måste löna sig eller vara på något sätt "attraktiv". Konsten har andra värden som kanske måste subventioneras för att få finnas. Menar jag.
Å David det låter hemskt med blödningar i ögonlocken, skitsjukdom! Måtte blodvärdet höjas och immunförsvaret återställas. /Mia

helena sa...

Hur kan det INTE vara farligt med 5 i värde?? Hur koagulerar blodet utan blodplättar?? Ta hand om dig.

David sa...

MiaS,
tack för din kommentar. I bloggar vill man ofta ställa allt på sin spets (det blir mer fart på diskussionen, även om man kanske uppfattas som onyanserad). Det jag reagerar mot i "Gröndals-fallet" är att man så självklart anser sig kunna kräva finansiering av den breda massan (skatterna), men samtidigt anser sig helt obunden av den. När konsten blir så introvert att den bara berör kostnären så får jag svårt att ställa upp på den.

David sa...

Hej Helena!
Du får tänka på att min mor läser bloggen :-)
Det är klart att det är farligt med 5 i trombocyter. Men det är sällsynt att det orsakar stora inre blödningar t.ex. Något som jag var rädd för när jag hörde det första gången. Jag såg lite mindre ut som en boxare i morse dock, så det är väl på väg att bli bättre.

helena sa...

hej David -
ja, då får vi hoppas att din mor undviker att läsa kommentarerna då och "bara" läser dina inlägg :-) Funderade också på det där med inre blödningar. De yttre kan man ju SE, svårare m de inre. Men det är skönt att veta att det sällan händer i alla fall.
Du slipper i alla fall blomkålsöronen som boxare brukar få :-) Alltid något, liksom!