lördag 14 februari 2009

Fredagen den 13 och Lördagen den 14e

(No English version today)

Alla hjärtans dag! (som inte har någonting med St Valentin, annat än att den utfaller på Valentindagen) och alla paraskevidekatriafobiker kan pusta ut. Även triskaidekafobiker (fobi för talet 13), kan pusta ut. Samtidigt ska man väl vara glad att ingen vunnit hos Ladbrokes. Spelbolaget Ladbrokes hade oddsen 130 210 gånger pengarna på att jorden skulle gå under idag. Man undrar hur någon överhuvudtaget vill betala en krona till ett företag som så genomsyras av ren dumhet.

Artiklar: AB1, AB2
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ,8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

En undersökning i USA visade att ca 10% tror vidskepligheten kring fredagen den 13. Däremot tror 60% inte på evolutionen. Märkligt kan tyckas i ett av de framgångsrikaste länderna i världen när det gäller forskning och framsteg (dock finner man att bland forskarna är det snarare 90% som tror på evolutionen). Nej, skälet kring den höga misstron mot evolutionen i USA är knutet till religiositet. Tillsammans med Turkiet är USA de mest religiösa länderna i väst. Darwin står inte särskilt högt i fundamentalistiska muslimska länder heller. I sekulära Sverige ställer sig dock kyrkan bakom Darwins evolutionslära. Fast ibland undrar man hur sekulära vi är. Vi verkar mest tro på en massa annat dravel. En google sökning med ordet ”kristen” efter bloggar ger 1.9 miljoner träffar, medan samma sökning på ”andar” ger 2,1 miljoner träffar (men bara 4100 har båda orden).

Artiklar: AB, SR
Bloggar: 1, 2, 3

"Survival of the fittest?"

Den militanta Indiska sekten Sri Ram Sena, som anser sig skydda den indiska kulturen, anser att alla hjärtans dag är O-indisk. Tidigare har en grupp ur Sri Ram Sena släpat ut kvinnor från pubar (”kvinnor ska hålla sig hemma”). En av aktivisterna, en Hindu-nationalist, säger att om människor ändå tänker fira alla hjärtans dag så kommer man att attackera dem.

Som motattack har man på Facebook bildat gruppen ”A Consortium of Pub-going, Loose and Forward Women”, där man också uppmanar medlemmarna att skicka ett par rosa trosor till ledaren för sekten. Facebook gruppen har idag, på alla hjärtans dag, 39 197 medlemmar.
Artiklar: NP, BNO, Reuters
Vi oromantiska singlar får väl fundera på om vi ska bräcka världsrekordet i torn byggt i lego (30 meter), eller nåt annat kul.

1 kommentar:

helena sa...

Varm kram på alla hjärtans från en icke-romantiker till en annan! :-)