(No English version today)
Regeringen har publicerat ett förslag till en Nationell cancerstrategi för framtiden. Självklart hakar tidningarna på med braskande rubriker om att antal cancerfall kommer att explodera fram till 2030. Att antalet hjärtinfarkter kommer öka avsevärt mycket mer har man missat.
30% av befolkningen kommer att få en cancerdiagnos före 70-års ålder. Så, hur skaffar man sig en släng av Cancer?
Lättast är nog att röka sig till en lungcancer. Problemet är att det tar lite tid, men framförallt kan det ta väldigt lång tid innan man upptäcker lungcancer. Å andra sidan så är chanserna att överleva små när man väl fått en ordentlig lungcancer.
Sola mycket. Att sola hårt och mycket under sommaren, helst vid Medelhavet och med kokosolja över hela kroppen. Se till att bränna sig ordentligt. På vintern kör man förstås hårt med solariet.
Övervikt och låg fysisk aktivitet är också ett bra sätt att få t.ex. cancer i matstrupe, bukspottkörtel, tjock- och ändtarm, bröst (hos postmenopausala kvinnor), livmoder samt njure (allt enligt World Cancer Research Fund).
Skaffa infektioner som: Humant pappilom-virus, HPV som ger livmoderhalscancer. Hepatit B- och C som ger primär levercancer, samt Helicobacter pylori som ger magsäckscancer.
Ärftlighet: skaffa föräldrar som har eller har haft bröst-, prostata samt tjock- och ändtarmscancer.
Andra sätt är att bli alkoholist (lever- och matstrupecancer, cancer i munhåla, svalg och strupe), ensidigt vitaminintag, jobba inom kemisk industri. Det finns väl troligen en del sätt till, men är kanske inte värda att ta upp här. Sen finns det förmodligen en massa sätt som vi ännu inte känner till.
Om man dessutom vill vara säker på att inte överleva sin cancer, så ska man givetvis låta bli att undersöka sig. Att låta läkarna upptäcka cancern så sent som möjligt är ett säkert sätt att minska chanserna till överlevnad.
Att påstå att jag lusläst utredningen SOU 2009:11 En nationell cancerstrategi för framtiden. Men jag har åtminstone skummat igenom de 330 sidorna.
En slagning på diverse ord tycker jag ger en bild av var det haltar lite. Målen som anges för strategin är dock bra.
Vad som inte visas tydligt är hur olika cancerformer prioriteras. Hur kommer det sig att bröstcancer har en så dominerande position i Svensk cancervård och cancerforskning? Fler dör varje år i bukspottkörtelcancer än i bröstcancer i Sverige. I rapporten nämns bröst(-cancer) 75 gånger medan bukspottkörtel(cancer) nämns 5 gånger. Idag finns det två nationella screeningprogram: gynekologisk cellprovskontroll och mammografi.
Fler män får prostatacancer än kvinnor får bröstcancer. Fler män dör i prostatacancer än kvinnor i bröstcancer. Ordet ”genus” existerar inte i rapporten.
Så, vad är det som styr hur mycket fokus och hur mycket forskningsresurser läggs på de olika cancerformerna. Utöver bröst- och prostatacancer så finns det ca 198 andra cancerformer.
Man nämner också i rapporten att Sverige har halkat efter som cancerforskningsnation. Idag betalar Staten 250 Msek till forskningen, ideella anslag är 460 Msek. Samtidigt säger man att de direkta samhällsekonomiska kostnaderna (vård, läkemedel, forskning, preventiva åtgärder) för cancer är 17.6 Miljarder kronor.
250 miljoner kronor fördelat på 200 cancerformer! Som jämförelse kan man titta på en del poster i den senaste budgetpropositionen: 126 MSek satsas på Konstfacks grundutbildning (exkl. böter), 250 MSek satsas på ”Insatser för skogsbruket”. Man föreslår också att man satsar 6,9 miljarder i ”Gårdsstöd och djurbidrag” inkl. mjölkbidrag, handjursbidrag, stöd för proteingrödor, energigrödor, stöd för kontrakterad stärkelsepotatis, stöd för kvalitetscertifiering samt bidrag från EU för bekämpande av djursjukdomar.
Det verkar rätt klart att i valet mellan en cancerforskare och en svensk ko, så vinner kossan.
7 kommentarer:
om vi tar bort de som super sig fulla eller använder mycket tabletter av ett eller annat skäl,
vet vi varför bukspottscancer siffran är så hög?
Jag kan inte svara på det. Jag vet bara att bukspottkörtelcancer är den cancerform som har bland den högsta dödligheten av alla.
Bröstcancer ser man genom mammografi, inte gynekologisk cellprovstagning. Cellprov tar man på livmodertappen och då är det alltså livmodercancer man letar efter.
Att bröstcancer nämns fler gånger är nog för att det är den cancerform som är vanligast bland kvinnor.. fast det som tydligen inte nämns är att även MÄN kan få bröstcancer..
Bukspottkörtelcancer är svår diagnostiserat och när man väl diagnostiserat den så är det ofta för sent...
Att sen det är fler män som dör i prostatacancer i förhållade till bröstcancer kan vara för att man inte märker att man har prostatacancer.. prostatakörteln sitter inne i kroppen.. brösten sitter på utsidan och är lättare att känna på...
Kram Pys
Det är klart jag vet att bröstcancer kollas med mammografi. Det jag opponerar mig mot är att vi har 2 obligatoriska screeningar för cancer i landet, båda dessa är inriktade på cancerformer som i princip bara drabbar kvinnor (även om några få procent män får bröstcancer).
Att bröstcancer är så pass prioriterad över andra cancerformer är svårt att förstå. Cancerfonden säger själva att de prioriterar bröstcancer framför andra cancerformer, och tydligast syns det också i insamlade och utdelade medel.
Den nationella cancerstrategin beskriver inte varför bröstcancer skulle vara den viktigaste cancerformen
Ja.. fler scenningar hade inte varit fel...
Fast på vilka? När?
Prostatacancer är ju "bara ett blodprov".. iaf kan man misstänka något om PCA är förhöjt (om jag nu minns rätt).. och det är ju så lätt att göra...
Men sceena alla och när?
Eller hur tänkte du?
Fast jag har bröstcancer så anser jag att all cancer är lika viktig.. och att all cancer ska bekämpas med alla medel..
Kram Pys som nu väntar på besked om spridning
Screening av alla män över, säg 45, för prostatacancer (även om det bara är ett blodprov) vore en början i alla fall. Malignt melanom skulle kunna vara en annan kandidat.
Och även om jag inte har bröstcancer så tycker jag inte att man ska minska på forskningen kring bröstcancer, däremot öka den på i princip alla andra cancerformer.
Håller alla tummarna för dig. Vet hur hemskt det är att vänta på besked.
Kram D
Jag håller med dig nu till fullo David.
Mer forskning till alla cancerformer, för den sjukdomen lär inte minska..
Får besked den 20 mars om jag har spridning eller inte, vilket är tufft som fan att behöva vänta..
Kram Pys
Ps. lägger in din blogg bland mina länkar så jag hittar dig. Du hamnar under Bröstsystrar och andra.. för där ligger alla mina cancerbloggar.. *ler*
Skicka en kommentar